La bòbila de Sant Pere Molanta es restaurarà omplint-se de terra

15/01/2010 - 09:33h

L’alcalde d’Olèrdola, Josep Tort, va explicar dijous al matí que l’equip de govern de l’Ajuntament d’Olèrdola es decanta per desestimar la proposta fins ara plantejada per restaurar la bòbila de Sant Pere Molanta, que s’ha de restaurar de manera obligatòria però es pot fer de diverses maneres.
En un primer contacte verbal, la proposta que ha estat rebutjada ha estat exposada a l’Ajuntament per part d’una empresa ambiental especialitzada contractada per la companyia Fantini Scianatico, actual propietària de la bòbila.
Segons resumia l’alcalde, el sistema plantejat consisteix a reomplir l’espai amb bales de rebuig comprimides, alternant-les amb capes superposades de terres, per finalitzar amb un tractament vegetal en la superfície d’acord amb l’entorn.
Tort indicava que, en el moment de conèixer la proposta, l’equip de govern ja va qüestionar la idoneïtat d’aplicar aquest sistema per reomplir l’espai deixat per l’activitat extractiva a Sant Pere Molanta. Amb tot, per avaluar amb transparència el sistema proposat, abans de prendre una decisió concloent, l’equip de govern va convidar l’oposició i veïns de Can Torres, de Cal Sadurní i de Sant Pere Molanta a participar en una visita a una pedrera del Vallès que es restaura seguint aquest procediment.
La visita es va fer dimarts i va servir perquè l’equip de govern confirmés que no veu amb bons ulls la proposta per a Sant Pere Molanta, malgrat constatar que la instal·lació visitada era equiparable als resultats mediambientals que ofereixen altres sistemes de restauració.  Josep Tort apuntava que des de l’equip de govern eren més partidaris de restaurar l’espai a partir del sistema de reompliment de terres.
L’alcalde també ha indicat que el sistema ara proposat per l’empresa incorporava compensacions econòmiques a favor de l’Ajuntament que haguessin pogut reportar prop de 500.000 euros anuals d’ingressos i la millora de les infraestructures viàries. Josep Tort va recordar que la proposta es troba encara en un estadi “informal” i va destacar que l’equip de govern, seguint el seu procediment habitual, valora amb transparència i responsabilitat totes les opcions per triar-ne la més convenient per al municipi.

L’opinió de CiU
Hores abans que l’Ajuntament fes pública la seva decisió de desestimar la proposta de restaurar la pedrera mitjançant bales de rebuig comprimides, la regidora de CiU a l’Ajuntament d’Olèrdola, M.Carmen Villanueva, va explicar que la pedrera s’havia de restaurar per normativa però que es podia fer de dues maneres: o mitjançant el reompliment de terres o mitjançant unes bales de rebuig comprimides “que s’emboliquen en un paper de plàstic i tenen un 7 o un 8% de matèria orgànica, que no sembla molt però si ho multipliques per les 1.000 tones diàries, doncs és molt”.

Quins eren els inconvenients principals que Villanueva veia d’aquesta segona proposta? “Com a impacte visual no en té perquè és molt net, el problema és que la matèria orgànica que hi ha es desfà, fa pudor i va a parar a una bassa. Reomplir-ho de bales de rebuig portaria conseqüències per a la població que viu a prop i això és el que s’ha de mirar perquè no sabem què passaria amb el rebuig que hi ha d’aquí a 10 anys. A més, el plàstic amb què s’emboliquen les bales no sembla massa resistent i no sabem quan duraria”. Per això mateix, Villanueva va afirmar que el seu grup municipal es manifestava en contra d’aquesta segona proposta bàsicament perquè hi ha cases molt properes. “Esperem que l’Ajuntament també ho desestimi”, afirmava. “Per molt que si la restauració es fes amb les bales de rebuig hi hagi compensació econòmica per a l’Ajuntament, creiem que no hi ha diners que paguin el malestar que viuria la gent de Sant Pere Molanta amb aquest tipus de rebuig”, va cloure la regidora convergent.

També et pot interessar

Comentaris