Tretze encausats per recollir firmes pel dret a decidir

07/01/2010 - 16:12h

Tretze persones de l’Alt Penedès han estat encausades per recollir signatures a favor del dret a decidir el 9 de març del 2008, jornada en què es van dur a terme les eleccions al Congrés i Senat. D’aquestes 13, cinc són de Reagrupament, una de la CUP i dues d’ERC.  Així, el jutjat d’instrucció número 2 de Vilafranca ha citat a declarar el 23 i 24 de febrer aquestes 13 persones encausades per “delicte electoral” per haver estat aquell dia a les taules de recollida de signatures a la campanya ‘Decideixo decidir’, que va ser impulsada per la Plataforma pel Dret de Decidir i la Plataforma Sobirania i Progrés.
Delicte electoral
Més concretament, aquestes dues plataformes van posar en marxa una jornada de recollida de firmes que, mitjançant l’exercici del dret de petició, intentava adreçar al Parlament de Catalunya una “reivindicació col·lectiva”, que és la transferència a la Generalitat, per part del govern espanyol, de la competència de convocatòria de referèndums.
Gairebé dos anys després dels esdeveniments, però, han tingut ara el coneixement de l’encausament d’una desena de persones a Vilafranca i tres a Sant Pere de Riudebitlles.
Segons ha explicat un dels encausats, Jaume Claramunt, han rebut la citació del col·legi d’advocats on se’ls oferia un advocat d’ofici i se’ls deia que estaven citats a declarar per delicte electoral. Segons Claramunt, no s’esperaven pas aquesta citació perquè “quan el dia de la recollida de firmes van venir els Mossos a fer-nos tancar les meses i ens van demanar el DNI, va ser tot de manera cordial, sense cap incident, per tant, això ens ha vingut de nou”.

El cas d’ERC
D’aquestes 13 persones, dues són d’ERC, concretament són el president comarcal d’ERC, Raimon Soler, i el portaveu de les JERC, Roger Fuentes. Per tal de manifestar la seva indignació, Soler i Fuentes van realitzar dimarts a la tarda una roda de premsa on van voler deixar clar que “cap actuació judicial aturarà ni les nostres organitzacions ni el poble català que, cada dia que passa, veu més clar que el que necessita és un espai propi”.
Acompanyats per Ivan Faccia, Miquel Carrillo, Jesús Salius, Pol Pagès, Pep Quelart i Antoni Soler, entre altres militants independentistes, Raimon Soler i Roger Fuentes van voler explicar la situació als mitjans de comunicació, sempre deixant clar que el dia 9 de març només recollien firmes pel dret a decidir i en cap cas van demanar el vot de cap formació política que es presentava a les eleccions generals.
Roger Fuentes va manifestar com “la justícia a Lleida i Girona va dir que la recollida de firmes era totalment legal i la de Barcelona i Tarragona va dir que no. És absurd que a la meitat del país una cosa sigui legal i a l’altra no, per tant, no veiem lògica la citació. No ens aturaran ni amb els jutges ni amb la constitució redactada pels franquistes”.
Raimon Soler va manifestar que la participació dels dos implicats, a més de molts altres militants d’Esquerra en aquesta campanya, respon a la voluntat política del partit republicà de posar sobre la taula el dret democràtic a decidir.

Estratègia conjunta
Per Soler, “la gent que vivim i treballem a Catalunya tenim dret a triar el nostre futur i no n’hi ha prou amb la simple tolerància de les opcions polítiques independentistes”. El president comarcal d’Esquerra ha afirmat que “la democràcia no només s’ha de proclamar sinó que s’ha de poder exercir” i això vol dir que el poble català ha de tenir l’opció de decidir el seu futur en relació a l’Estat espanyol i ho ha de fer de manera democràtica. Soler va apuntar també que, aviat, tots els encausats es reunirien per tal de plantejar una estratègia conjunta.
A part de reiterar novament aquesta aposta pel Dret a Decidir i insistir en la denúncia de les mancances de la democràcia espanyola, els republicans han afirmat que el conjunt dels implicats pot comptar amb el ple suport d’Esquerra per tot allò que necessitin.

També et pot interessar

Comentaris