El fons d’art de Vinseum creix amb una donació del llegat Francesca Sardà

10/11/2009 - 16:20h

El fons d’art de Vinseum acaba d’incorporar una dotzena de quadres provinents de la col·lecció de Francesca Sardà i Sardà. El seu fill, Josep Soler Sardà, en nom de la seva família, va fer el març i el setembre d’enguany donació d’una col·lecció de pintures dels segles XV al XIX. Actualment, aquestes obres són en un magatzem del museu i es troben en un pas previ a la restauració de les peces que, per les condicions d’humitat i temperatura en les quals es trobaven, algunes estaven lleugerament malmeses.

No es tracta d’una donació qualsevol. De fet, entre la col·lecció Sardà es troben peces rellevants com les dues teles de Lluís Graner i dos fragments d’un retaule signats per Peter Bruegel el jove, del segle XVI-XVII. Per la seva antiguitat, la peça més destacada és una “Dolorosa” sobre fusta que data del segle XV. La meitat del llegat és de final del segle XIX i principi del XX amb la qual cosa augmenta el fons de pintura modernista de què ja disposa Vinseum.
L’objectiu de Vinseum, un cop superat el procés de restauració de les obres, és que tot aquest llegat es pugui mostrar al públic amb una exposició temporal, tot i que no es descarta que, en el futur, algunes peces s’incloguin en l’exposició permanent.
El fons d’art de Vinseum està format actualment per prop de 4.000 objectes, un fet que representa el 25% del total del fons del museu. Pel que fa a la pinacoteca del Museu de Vilafranca, hi ha inventariats 1.285 quadres, la majoria dels quals són pintures (607), seguit dels dibuixos (364), gravats (281), i aquarel·les (33). Aquesta donació s’afegirà a d’altres llegats importants que acull l’entitat, com el de Manuel Trens, i la donació Pladellorens.

També et pot interessar

Comentaris