La meitat dels cellers catalans no es publiciten

27/10/2009 - 16:34h

El 50% dels cellers catalans no utilitza cap mitjà per publicitar-se, segons recull un estudi sobre estratègies de comercialització del sector elaborat per l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava fet públic el passat dilluns a la II Jornada d’Innovació Debatdevi. L’informe, patrocinat per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), està basat en enquestes a 40 cellers catalans que produeixenentre 50.000 i cinc milions d’ampolles de vi anuals, la meitat dels productors que es troben en aquesta forquilla. Entre el 50% que sí que fa publicitat de la seva activitat, només el 2,6% utilitza internet, el mitjà menys usat al costat de la televisió, tot i que tots dos són els que mostren un grau de satisfacció més alt ( del 9%). Tot i que l’estudi constata que la majoria lamenta l’escassa presència dels vins catalans, el 100% assegura que no farà cap canvi en la seva política de comunicació.
La majoria d’exportacions a l’estranger són fruit dels contactes fets a fires internacionals. El sector assegura que a l’hora d’exportar no tenen importància les subvencions, els idiomes, la proximitat geogràfica ni els estudis de mercat.
Només dos dels 40 cellers havien fet estudis de mercats per definir el seu públic potencial i a penes una ha sabut definir el client al qual es dirigeix, tot i que tots han negat que existeixi poca professionalització en el sector per afrontar nous reptes.
Durant la jornada es van presentar nous projectes que acosten el vi a les noves tecnologies, entre els quals hi ha Vintaix, una comunitat i distribuïdora en línia que només comercialitza vins catalans. L’empresa també organitza tasts “hedònics” -en contraposició a les analítiques- amb música en viu en la qual presenta una selecció dels productes en catàleg.
La preocupació per la poca presència mediàtica dels vins catalans al mercat va ser una constant a la jornada. “És una anomalia”, va sentenciar Miguel Figini, director de Vintaix, que va coincidir amb la resta de participants a assenyalar que és el desconeixement el que porta el consumidor a optar per un Rioja o un Ribera del Duero conegut.

També et pot interessar

Comentaris