Up reclama mesures urgents per solucionar la crisi dels viticultors

16/10/2009 - 09:37h

El sindicat Unió de Pagesos ha denunciat aquesta setmana la davallada de preus que ha patit el raïm durant la campanya de la verema. Tal i com han explicat els responsables del sector de la vinya i el vi a nivell nacional, Joan Santó, i a nivell comarcal, Josep Marrugat, el raïm blanc s’ha pagat a 20 cèntims el quilo, i el negre a 15 cèntims, uns nivells de preu que “no eren tan baixos des dels anys 80” i que han estat motivats sobretot per la baixada de preus de Freixenet (principal comprador de raïm blanc) que ha pagat la matèria primera un 7% menys que l’any passat. Tot i que finalment no s’han complert les previsions del sindicat que, a principi de la campanya deien que podria quedar raïm per collir a la comarca, Marrugat ha dit que els viticultors estan “totalment desesperats”. Zones com la Terra Alta, per exemple, no han tingut el mateix destí que el Penedès i sí que han deixat milers de quilos de raïm als ceps, i la majoria dels que han venut ho han fet “sense preu”.
Els pagesos han dit que ara cal esperar com evoluciona la campanya de comercialització de vi a doll de les cooperatives i cellers que, com a mínim, “haurien de mantenir els preus de l’any passat” pequè si no “això serà un desastre”.El malestar del sector vitivinícola no ha afectat, però, a la qualitat de la verema 2009 que el sindicat agrícola ha qualificat “d’extraordinària”.
Pel que fa a la quantitat es calcula que s’ha produït al voltant del 15% menys de raïm, un fet que també ha provocat “que els ingressos hagin estat inferiors”.

També et pot interessar

Comentaris