Up reclama mesures urgents per solucionar la crisi dels viticultors
El sindicat Unió de Pagesos ha denunciat aquesta setmana la davallada de preus que ha patit el raïm durant la campanya de la verema. Tal i com han explicat els responsables del sector de la vinya i el vi a nivell nacional, Joan Santó, i a nivell comarcal, Josep Marrugat, el raïm blanc s’ha pagat a 20 cèntims el quilo, i el negre a 15 cèntims, uns nivells de preu que “no eren tan baixos des dels anys 80” i que han estat motivats sobretot per la baixada de preus de Freixenet (principal comprador de raïm blanc) que ha pagat la matèria primera un 7% menys que l’any passat. Tot i que finalment no s’han complert les previsions del sindicat que, a principi de la campanya deien que podria quedar raïm per collir a la comarca, Marrugat ha dit que els viticultors estan “totalment desesperats”. Zones com la Terra Alta, per exemple, no han tingut el mateix destí que el Penedès i sí que han deixat milers de quilos de raïm als ceps, i la majoria dels que han venut ho han fet “sense preu”.
Els pagesos han dit que ara cal esperar com evoluciona la campanya de comercialització de vi a doll de les cooperatives i cellers que, com a mínim, “haurien de mantenir els preus de l’any passat” pequè si no “això serà un desastre”.El malestar del sector vitivinícola no ha afectat, però, a la qualitat de la verema 2009 que el sindicat agrícola ha qualificat “d’extraordinària”.
Pel que fa a la quantitat es calcula que s’ha produït al voltant del 15% menys de raïm, un fet que també ha provocat “que els ingressos hagin estat inferiors”.