El bergadà Jordi Cussà guanya el premi El Lector de l’Odissea amb una novel·la amb el conflicte de Bòsnia de rerefons

L’escriptor i dramaturg Jordi Cussà ha estat guardonat amb l’XIè Premi de Narrativa “El lector de l’Odissea” per l’obra El noi de Sarajevo. El premi, dotat amb 13.000 euros per a l’autor i amb la publicació de l’obra per part d’Edicions Proa a la seva prestigiosa col•lecció A tot vent, es va lliurar ahir a l’Auditori de Vilafranca en el decurs d’un acte ideat pel col•lectiu 1 dos 3 Picaparet i presentat per Carla Sanmartin que, tot conjugant el gest, la imatge, la paraula i la música a través de les noves tecnologies audiovisuals, va homenatjar l’escriptura i la lectura, alhora que va recordar la figura de l’editor Isidor Cònsul, recentment desaparegut.
Tot i que situada durant el carnatge de les guerres entre Sèrbia, Croàcia i Bòsnia-Herzegovina (1991-1995), El noi de Sarajevo, més que la destrucció de tot un país (que ara en són sis), pretén mostrar l’impacte profund que en van rebre aquells que la van viure i sobreviure. Saltant d’aniversari en aniversari, la novel•la de Jordi Cussà vol dibuixar les angoixes i esperances d’un noi, fill de Sarajevo i entremesclat de totes les ètnies, que té dotze anys quan la guerra esclata a casa seva, i celebra els tretze, els catorze i els quinze entortolligat dins un teatre de lluites, odis, venjances… i moltes mentides disfressades. I al final, quan aparentment la pau s’ha imposat i aquell infern s’apaga enrere, s’adona de fins a quin punt ell mateix n’és una víctima col•lateral.
Nascut a Berga el 1961, Jordi Cussà és escriptor, poeta, autor i director teatral. L’any 2000 va sorprendre el públic i la crítica amb la novel•la Cavalls salvatges (Columna). Posteriorment, ha publicat cinc novel.les més: La serp (Columna, 2001), que va ser finalista del I Premi Leandre Colomer; L’alfil sacrificat (Columna, 2002), que va obtenir el Premi Fiter i Rossell; Apocalipsis de butxaca (La Magrana, 2004), La novel•la de les ànimes (La Magrana, 2005), i Clara i les ombres (Empúries, 2007). A banda d’aquestes novel•les, el mes de març d’aquest any Edicions de L’Albí li va publicar el recull de relats intitulat Contes d’onada i de tornada. Com a poeta, Cussà ha publicat el recull SensAles (Abadia Editors, 2003). I com a dramaturg, amb més d’una quinzena de muntatges escrits i sis d’estrenats, val a dir que la seva darrera obra és Godot vas tard. Estrenada per Anònim teatre, aquesta obra fa un particular i commovedor homenatge al mestre Samuel Beckett. Encara que menys coneguda, no deixa de ser molt important la faceta de Cussà com a traductor al català d’autors de narrativa en llengua anglesa, entre els quals es pot esmentar Chuck Palahniuk, Truman Capote, John LeCarré, Michael Crichton, Donna Leon i John Boyne.
3 finalistes de 22 originals
A l’onzena edició d’aquest premi convocat per la llibreria l’Odissea de Vilafranca, Edicions Proa, l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, s’havien presentat un total de 22 originals procedents de tots els territoris de parla catalana. A principis del mes de juny passat, aquestes 22 obres es van sotmetre a una primera fase de lectura i de debat per part dels integrants del Consell de Cent Lectors repartits en 11 grups, com a resultat de la qual es va produir un primer descartament de 12 originals. Les 10 obres que van superar aquesta primera tria es van tornar a sotmetre a una segona fase d’avaluació que va culminar el dia 8 de setembre passat amb l’elecció de les tres obres que van passar a la final: Mai més vençut, El noi de Sarajevo i Les ratlles de la vida.
Per tant, les tres obres esmentades anteriorment són les que ha estat avaluant fins aquesta mateixa setmana el jurat final d’aquest premi configurat, com ja és tradició, per lectors i per destacats escriptors i crítics literaris. Concretament, el jurat d’enguany està presidit per Esperança Camps, guanyadora de la desena edició d’aquest certamen amb El cos deshabitat. Així mateix, també formen part del jurat Àngels Castells i Lluïsa Lázaro, en representació del Consell de Cent Lectors, Josep Lluch, director d’Edicions Proa, i els escriptors i crítics literaris Isabel Clara Simó, Ada Castells i Jordi Galves. A l’hora d’argumentar el seu veredicte favorable a El noi de Sarajevo, el jurat ha destacat que “retrata de manera emotiva una història colpidora d’una guerra recent que va posar en qüestió Europa”