Set anys després, jutgen els encausats pels ‘fets dels Monjos’

alt
01/10/2009 - 15:20h

Els jutjats de Vilanova van acollir dimarts al matí el judici als sis encausats pels anomenats “fets dels Monjos”. Després de diversos judicis suspesos, la de dimarts va ser una jornada llarga ja que els joves van estar dins la sala durant cinc hores.
Un dels encausats ha explicat al 3d8 com va anar, tot lamentant que ja des de bon principi “es tingui en compte sempre més la paraula del policia que de qualsevol altra persona”. La batalla que durant set anys han intentat fer aquest encausats per tal que la policia fos també sotmesa a un judici (els denuncien per malatractament), ha estat una batalla “impossible i perduda, per molt que vam ser apallissats i detinguts de manera il·legal”.
Contra la policia Segons explica l’encausat “el procés contra la policia ha passat per diverses etapes: primer les nostres denúncies van ser desestimades, després de delicte van passar a faltes i els volien jutjar per separat, però nosaltres vam demanar que ho fessin juntament amb nosaltres perquè així ens podríem defensar. Després es va suspendre un judici perquè les nostres acusacions contra la policia no estaven en la instrucció”.

En el judici de dimarts, però, la policia sí hi va ser. N’hi havia una desena, entre Policia Municipal dels Monjos i Guàrdia Civil. Algun guàrdia civil va parlar per videoconferència perquè no es trobava a Catalunya.
Però per aquest encausat tot estava més que manipulat: “el fiscal l’únic que va fer amb la policia és llegir l’atestat que havien redactat fa set anys i ells només van haver de rectificar-lo, sense ni haver d’explicar res. A nosaltres sí que ens va acusar però ells només havien de dir ‘sí’ i ja està”.
Un altre tema que lamenta el jove és que no els deixessin portar testimonis. Segons explica ho van demanar en diverses ocasions però mai ho van acceptar.

Penes
El judici finalment va quedar vist per sentència i aquesta es farà pública en aproximadament dues o tres setmanes. Els sis encausats s’afronten a les penes següents: un a 28 mesos (l’acusació inclou lesions a un policia), un altre a 26 mesos i els altres quatre a aproximadament un any i mig per atemptat a agents de l’autoritat. Val a dir que en el seu moment (l’any 2002)també va ser detingut un jove de 16 anys, que va quedar absolt.
A més a més els policies també havien demanat alguna indemnització econòmica per reparació de danys. “Els policies municipals van retirar aquesta demanda, però hi ha un guàrdia civil que no ho ha fet”, explica el jove.

Mal presentiment
Els encausats assenyalen que la sensació amb la qual van sortir “és molt dolenta” i lamenten sobretot “la no possibilitat de defensar-nos com calia, no vam poder portar cap testimoni i, com sempre, la paraula d’un policia és la més important i que sempre té raó. Però no és així.”.

Història

Els fets es remunten al juliol de 2002 a la festa major de Santa Margarida i els Monjos, quan centenars de persones van assistir a un concert al municipi en què, entre d’altres, actuaven els grups Els Pets i Obrint Pas. En aquell acte, sobtadament, segons explica la Coordinadora Antirrepressiva, un grup de joves d’estètica skin van intimidar i insultar part dels assistents.
La Coordinadora Antirrepressiva afirma que en aquell moment es va iniciar una batalla “on un dels racistes va apunyalar al ventre un jove magribí i en va ferir un altre a la mà”.  Els amics del jove apunyalat i alguns assistents van respondre a l’agressió perseguint els responsables de l’apunyalament. Però, segons la Coordinadora, “sorprenentment l’incident va derivar en un enfrontament entre els amics del jove, que reclamaven amb nervis l’arribada d’una ambulància, i agents de la Policia Municipal i la Guàrdia Civil.
Cap dels joves agressors va ser detingut ni ha estat processat, però sí ho van ser sis joves que estaven al concert.
Aquests joves agredits van denunciar la guàrdia civil “per maltractament i tortures’ i van fer públiques diverses imatges dels hematomes i de les ferides que, segons ells, presentaven després d’haver passat per la caserna de la guàrdia civil de Vilafranca. Val a dir que cap dels agents policials no ha estat jutjat.
El 2006 s’havia de celebrar el judici contra els detinguts, però es va anul·lar en no estar incloses en la instrucció les denúncies que van presentar els encusats contra la Guàrdia Civil.
Des de la Coordinadora Antirrepressiva s’ha donat suport durant tot aquest temps als anomenats “encausats pels fets dels Monjos” i s’han convocat múltiples manifestacions per solidaritzar-se amb ells i demanar la seva absolució.

També et pot interessar

Comentaris