El POUM de Subirats, camí de l’aprovació definitiva

alt
18/09/2009 - 08:06h

Després de quatre anys d’intens treball, el 29 de juliol l’Ajuntament de Subirats feia l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM), probablement un dels primers plans generals aprovat amb la nova llei d’Urbanisme i que delimitarà el planejament per als propers anys del municipi de més extensió de la comarca. L’aprovació va ser unànime de les tres forces polítiques que actualment tenen representació, ERC, CiU i PSC.
altAquesta setmana, els tres caps visibles d’aquests partits van explicar als mitjans d’informació els ets i uts d’aquesta primera aprovació. L’alcalde del municipi, el republicà Antoni Soler, va valorar aquest important pas per Subirats mostrant-se “molt content”. Per a Soler, tot i que s’ha trigat i segurament el document tindrà correccions, “tots els grups hem fet un esforç per consensuar un pla general. No és el pla d’una força en concret sinó de les tres juntes”. Soler, que governa amb majoria a Subirats, va insistir que la seva voluntat havia estat “consensuar” un Pla General. Amb aquesta aprovació s’aconseguirà incloure també part del municipi en el pla de Xarxa Natura 2000 així com la protecció de les àrees d’especial interès.

El pla preveu un creixement moderat. L’any 1987 es pretenia arribar com a màxim als sis mil habitants. Vint anys després, es continua mantenint aquesta barrera dels sis mil. Actualment Subirats té 3.100 habitants distribuïts en quinze nuclis dels quals el poble d’Ordal i la urbanització Casablanca són els que han registrat un major increment de població.

L’alcalde va anunciar que fins el 30 de novembre el pla estarà a exposició pública a les antigues escoles de Sant Pau d’Ordal, on s’hi ha ubicat l’oficina del POUM. Aquesta data serà el límit per presentar al·legacions.

Gir important
De la seva banda, Pere Pons, regidor convergent a l’oposició, va manifestar que, tot i que en principi aquest no era el seu planejament, va voler destacar el “gir important” que els darrers dos anys havia fet l’equip de govern, recollint una sèrie de suggeriments de l’oposició. “Aquest canvi ens va fer replantejar el nostre sentit”, explicava Pons.

Entre els temes importants va destacar el del polígon de l’illa de Can Formosa del qual va dir “s’ha reduït considerablement la seva extensió”. El polígon ja no surt ni en zones inundables i preserva la llera del riu. Un altre dels temes que va destacar va ser la marxa enrera de l’Ajuntament en el creixement de Lavern i la construcció de 97 habitatges. “El nou pla estableix un creixement més ordenat i acurat”, va dir.

El regidor socialista, Lluís Ràfols, també va mostrar la seva alegria i va destacar la feina feta a través de la comissió de seguiment per tots els regidors juntament amb l’equip redactor dient “hem pogut fer una feina conjunta que finalment ha tingut l’aprovació inicial”.
El 30 de novembre es tancarà el procés d’al·legacions i després se n’iniciarà l’estudi per establir com queda el pla definitivament. En un període no més llarg de sis mesos entrarà a la Generalitat perquè en faci l’aprovació definitiva.

Un pla de participació
Fins el 5 de novembre l’Ajuntament realitzarà sis sessions informatives a diversos nuclis. L’alcalde va ser explícit assegurant que “passarem per tots els pobles a explicar-lo”.

La primera serà l’1 d’octubre al Centre Cultural Recreatiu de Can Cartró, el 8 d’octubre al Centre Agrícol de Sant Pau d’Ordal, el 15 d’octubre a l’Ateneu Ordalenc, el 22 d’octubre al Centre de Lavern, el 29 d’octubre al Centre Cultura Recreatiu de Can Rossell i la darrera el 5 de novembre, aquesta amb el lloc pendent de confirmar. Totes les sessions seran a les vuit del vespre i estan obertes als veïns dels diferents nuclis. Soler també va explicar que el 17 d’octubre se’n farà una d’especial a l’ escola nova de Sant Pau d’Ordal, de 2/4 d’11 del matí a les dues del migdia per explicar detalladament tota la feina que s’ha fet. Els grups de l’oposició també van veure amb bons ulls la creació d’aquest pla de participació.

Finalment, l’oficina del POUM, ubicada a les antigues escoles de Sant Pau estarà oberta els dilluns i dimecres de 2/4 d’1 a 2/4 de 3 de la tarda i els dijous, de 5 a 8 del vespre.

També et pot interessar

Comentaris