Augmenta l’atur: 11.500 llocs de treball en el darrer any

18/08/2009 - 06:15h
El darrer informe trimestral de conjuntura econòmica de l’organització d’empresaris ADEG, indica que l’economia de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf manté la desacceleració iniciada a finals del 2007. Tot plegat es manifesta en xifres de d’atur especialment elevades. A l’Alt Penedès, la taxa respecte els llocs de treball és del 14,3% (2.867 nous aturats), al Baix Penedès del 25,8% (3.332) i al Garraf del 22,7% (4.010). Segons la nova metodologia de la Diputació de Barcelona, la taxa d’atur a l’Alt Penedès se situa al 12,4% (sis dècimes de punt més que el trimestre anterior) i al Garraf en el 13,5% (7 dècimes més).
De nou, el Baix Penedès i el Garraf s’erigeixen com les comarques amb una retracció econòmica més acusada respecte al mateix període de l’any passat. Per la seva banda, l’Alt Penedès, si bé la pèrdua de dinamisme és menor al de la mitjana catalana, no experimenta un canvi significatiu de millora.

En relació al segon trimestre de l’any 2008, els llocs de treball cauen a l’Alt Penedès el -7,5%, al Baix Penedès el -13,2% i al Garraf el -11,5%. En un any s’han perdut 3.281, 3.721 i 4.577 llocs de treball, respectivament. Els centres de treball segueixen una tendència similar: les taxes interanuals són de -11% al Baix Penedès (270 menys), -9,5% al Garraf (347 centres menys) i -7% a l’Alt Penedès (426 centres menys). La destrucció de centres de treball és al Baix Penedès molt intensa.

Els sectors més rellevants de l’economia del Penedès-Garraf mantenen la contracció de l’activitat. La construcció és el sector que mostra una dinàmica més negativa, tanmateix, els dos darrers trimestres apareixen certs signes de desacceleració en la caiguda de l’activitat. Els plans d’ocupació públics, focalitzats sobretot en aquest sector, amorteixen una caiguda gradual i intensa. En el global de les tres comarques, s’han registrat 4.205 nous aturats del sector en un any. Al Garraf i al Baix Penedès, en l’any i mig de crisi del sector, s’han perdut més llocs de treball que els que s’havien guanyat en els set anys d’expansió de la construcció. Per tant, enguany s’enregistra un nivell d’ocupació inferior a l’any 2001.

La indústria també pateix una caiguda de l’activitat considerable en el darrer any, sobretot a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf i, de moment, la desacceleració del decreixement no fa palès una millora a curt termini. De fet, al Garraf la situació de la indústria esdevé preocupant per la important pèrdua acumulada de llocs de treball des de finals de 2007. Cal assenyalar el comportament positiu d’un dels sectors industrials més importants de l’Alt Penedès, el de l’Alimentació i begudes, que s’inicia precisament amb la conjuntura adversa actual. En canvi, al Baix Penedès la contracció de la indústria és menor.

Pel que fa al sector serveis, aquest trimestre continua la dinàmica negativa de suau davallada de l’activitat iniciada a mitjans del 2008 a les comarques del Baix Penedès i Garraf. A l’Alt Penedès es confirma el canvi de tendència que ja s’havia apuntat al trimestre anterior i el sector entra en una dinàmica de lleugera contracció de l’activitat. El sector comerç és el principal motiu d’aquesta reducció. L’activitat comercial enregistra una gran retallada, degut a la contracció del consum de les llars. L’hoteleria també mostra signes de contracció econòmica a les comarques costaneres, relacionada amb la caiguda de l’activitat turística.

A Catalunya, atur i caiguda del PIB
Catalunya acaba el segon trimestre de l’any 2009 imbuïda també de l’ensulsiada econòmica general. L’enduriment de la crisi ha forçat a la Generalitat a revisar les perspectives econòmiques i adaptar-les al període d’excepcionalitat, caracteritzat per la fi d’un cicle molt expansiu d’inversió en habitatge, a escala domèstica, amb una crisi financera i ara també econòmica, a escala mundial.

Les previsions per al conjunt del 2009, especialment negatives, mostren una caiguda del Producte Interior Brut del -3,6%. La davallada de la inversió, que es preveu que es redueixi un 12%, és el principal contribuïdor perquè l’indicador es desplomi. La despesa en consum de les administracions públiques és l’únic capítol de la demanda interna que amorteix el decreixement de la resta d’indicadors.

Les conseqüències de la crisi tenen la manifestació més cruenta en l’evolució del mercat de treball, per la forta destrucció de llocs que s’està produint. Tot i que durant el maig i el juny el nombre de persones aturades va baixar després de catorze mesos seguits a l’alça, el juliol ha enregistrat un lleuger repunt: la xifra total d’aturats se situa en unes 495,9 mil persones (amb una taxa d’atur del 15,9% pel segon trimestre). Tot plegat, malgrat l’augment del volum de contractació durant el mes de juny. Altres indicadors, com la venda de cotxes, també mostren tímides millores.

L’Informe ADEG de Conjuntura Econòmica està patrocinat per la companyia Uniland i conjuga un històric de cinc anys.

 

També et pot interessar

Comentaris