L’Ajuntament de Calafell estableix una ordenança per combatre el mosquit tigre

25/06/2009 - 16:26h

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat inicialment una nova ordenança municipal que reglamenta les mesures que tant l’Administració local com els particulars han d’adoptar per combatre la proliferació de plagues de mosquits, en particular la del mosquit tigre. En la nova ordenança es regulen diferents aspectes de l’activitat d’equipaments públics com el cementiri o les escoles, però
la principal novetat és que determina obligacions per les activitats econòmiques i industrials i per als solars i parcel•les.
La regidora de Salut, Victoria Ortigosa, ha explicat que “l’ordenança eleva a normativa els consells i recomanacions més habituals per combatre els mosquits”. Ortigosa afegeix que “cal disposar d’un reglament perquè la lluita contra aquestes plagues requereix intervenir tant en l’espai públic com en el privat, i l’Ajuntament, com a administració competent en salut pública, necessita eines per tirar endavant les mesures necessàries”.
En aquest sentit, a més dels consells tradicionals contra el mosquit tigre, l’ordenança estableix les mesures que han d’adoptar les empreses, com els centres de jardineria, on poden produir-se acumulacions i estancaments d’aigua. Aquestes empreses hauran de realitzar una vigilància periòdica i el control dels possibles focus de cria de mosquits haurà d’incorporar-se obligatòriament als plans interns de seguretat i higiene.
També s’estableix l’obligació dels propietaris d’horts, de solars i de finques en desús de mantenir aquests espais lliures d’entollaments d’aigua, amb una especial atenció a brossa, eines de treball i elements de mobiliari abandonats.
Pel que fa als equipaments públics, les escoles hauran de vetllar, especialment durant les vacances, que els elements de joc situats a l’exterior no tinguin aigua estancada. Si hi ha pneumàtics destinats al joc, caldrà perforar-los per facilitar la sortida d’aigua. Al cementiri, tots els recipients i contenidors de flors i altres objectes ornamentals hauran d’impedir l’acumulació d’aigua. Per a aconseguir-ho, l’ordenança suggereix l’ús de diferents mètodes: mantenir la humitat mitjançant esponges o gels hidropònics, foradar els recipients per la base o introduir sorres o altres materials, com la perlita, que permeten la presència d’aigua però la fan innaccessible als mosquits.
També les piscines i basses hauran d’observar un mínim de condicions per prevenir que hi criïn els mosquits. En concret, s’hauran de tapar quan no s’usin i, si es buiden, caldrà que estiguin del tot eixutes.
L’ordenança ha estat aprovada inicialment amb els vots favorables de tots els grups que formen la corporació municipal (PSC, CiU, ADMC, ERC i PPC).

També et pot interessar

Comentaris