Joan Tardà: “La memòria històrica és fer justícia a les víctimes del feixisme”

27/05/2009 - 15:55h

El diputat d’ERC al Parlament de Madrid, Joan Tardà, va realitzar dilluns a la tarda una xerrada als alumnes de quart d’ESO de l’institut Eugeni d’Ors, en una activitat que tenia com a objectiu acostar i explicar als estudiants què és el que es vol aconseguir amb la recuperació de la memòria històrica.

El periodista penedesenc Sergi Sol va ser l’encarregat de presentar Tardà i fer una breu introducció dient que el que es pretén és “que es faci un acte de justícia per la gent que va lluitar per la democràcia, per la república i per Catalunya”.
Tardà va començar la xerrada afirmant que “és complicat parlar de la memòria històrica perquè molta gent no sap ben bé què és. Per a mi la memòria històrica es justícia; és fer justícia a les víctimes del feixisme, de la violència d’estat”.
Seguidament Tardà va explicar com la recuperació de la memòria històrica és una qüestió pendent a l’Estat espanyol, però és un tema ja resolt en altres països que han patit dictadures. “Els crims contra la humanitat no han de presciure mai i s’han de pagar tard o d’hora”, va dir Tardà, a l’hora que va afegir que “tots els països s’han adonat que calia demanar perdó perquè el primer pas per no cometre un error de nou és reconèixer que ha passat”.
I per què a Espanya això encara no ha passat? Per què encara no s’ha fet justícia amb les víctimes?
Reconèixer les víctimes
Doncs, per Tardà, la resposta és senzilla, a la vegada que complexa: “A l’Estat espanyol encara hi ha gent que ignora què va representar el franquisme i la desmemòria porta a la relativització dels valors. La desmemòria té un preu i cal recordar que, aquí, Franco va morir de vell i al llit. Ningú el va fer fora i gran part de la societat espanyola es nega a acceptar les barbaritats del franquisme i creu que no és el seu problema”.
Tardà va explicar als alumnes que el que reclamen amb la llei de recuperació de la memòria històrica és bàsicament “que es reconeguin jurídicament les víctimes; que es declarin il·legals els tribunals franquistes i s’anulin les sentències i que es rescabali (si convé de manera econòmica) les víctimes o familiars”.
Per a Tardà, no és “demanar venjança sinó que es reconegui la desgràcia i que es jutgin els que han comès crims contra la humanitat”.
“Qui ho fa ho ha de pagar. Hem de posar els fonaments perquè mai torni a passar i s’ha de demanar responsabilitats a l’Estat espanyol pel qu va passar”, va cloure Tardà.

També et pot interessar

Comentaris