Onada de robatoris amb força als establiments de Vilafranca

21/05/2009 - 13:27h

Des de fa aproximadament un mes (en algunes botigues, una mica més) que Vilafranca està immersa en una onada de robatoris amb força als establiments comercials. No importa si són botigues de roba, restaurants, fleques o botigues de menjars. La majoria d’aquests robatoris s’han produït al centre però els barris menys cèntrics també ho estan patint.
De nit i pels diners
Tot i que la setmana passada, coincidint amb la victòria del Barça, els Mossos sí van tenir cinc tempatives i tres robatoris consumats durant la mateixa nit (que va ser força conflictiva), la majoria d’aquests actes no tenen cap dia fix per produir-se i tant pot ser entre setmana com els caps de setmana. La franja horària, però, acostuma a ser la nit, quan l’establiment ja està tancat i no obrirà fins l’endemà.
En cada establiment es repeteix el mateix modus operandi: forçar la porta metàl·lica amb una palanca i obrir-la. De dins s’acostumen a emportar els diners i no agafen el gènere, tot i que alguns establiments sí han notat a faltar productes.
“S’emporten poques coses i van directament pels diners, no volen res més”, afirmen des dels Mossos d’Esquadra al mateix temps que afegeixen que en les últimes setmanes han realitzat vuit detencions per aquesta causa.
“Tots els detinguts són de nacionalitat marroquina i veïns de Vilafranca. No és delinqüència que vingui de fora sinó que són sis o vuit persones que ara es dediquen a això perquè hem fet molta pressió en altres delictes i es desplacen”, afirmen.
Cap relació amb la crisi
Des de la Policia Local, al febrer afirmen haver tingut dues denúncies d’aquest tipus de robatori, al març 10 denúncies, a l’abril 14 i fins el 18 de maig en portaven set. Aquestes dades, però, només són de la Policia Local i no compten les denúncies que tenen els Mossos d’Esquadra, que són més difícils de saber.
Des dels Mossos d’Esquadra es destaca que aquest tipus de delictes no estan relacionats directament amb la crisi perquè “l’any 2008 ja estavem en crisi i no petaven botigues. Se’n rebentaven algunes, però no tantes com ara”. El que fa la policia és fer un mapa delinqüencial dels delictes per posar “agents de paisà, més prevenció,etc”.
Reunió amb el Centre Vila
Des del Centre Vila s’assegura que la Policia “està fent feina, però el que passa és que la gent que roba té total impunitat i hem de trobar una solució entre tots.”.
De fet ahir a la tarda (amb l’edició d’aquest setmanari ja tancada) representants del Centre Vila i altres entitats comercials es van reunir amb Policia Local, Mossos d’Esquadra i Ajuntament per tal de pensar què fer per arreglar la situació.
Tancar bé les portes
La nova regidora de Seguretat Ciutadana, Maria Josep Tuyà, afirmava hores abans de la reunió que el seu plantejament d’aquesta trobada era que els cossos de seguretat expliquessin les seves actuacions i què faran a partir d’ara, però també demanar col·laboració als comerciants.
“Nosaltres garantirem més presència policial però els comerciants han de tancar bé les botigues. Hi ha gent que no posa ni els candaus perquè es pensa que la tanca metàl·lica ja és suficient, i no és així. Ells també han de posar el màxim esforç per mantenir les botigues ben tancades”, fa afirmar Tuyà.
Testimonis
El 3d8 ha parlat amb deu establiments víctimes d’aquests robatoris.

Trobareu més informació a l’edició en paper del 3devuit.

També et pot interessar

Comentaris