Cita castellera amb la Vegueria Penedès

15/05/2009 - 07:42h

L’afició castellera té aquest diumenge una cita gairebé ineludible dins del calendari d’aquest inici de temporada. La plaça de la Vila de Vilafranca reuneix en una macrodiada cinc colles de localitats emmarcades dins dels límits de la Vegueria Penedès.
No és una diada de castellassos, ni tan sols castells grossos, però la càrrega simbòlica suplirà qualsevol gesta possible. La Plataforma per una Vegueria Pròpia vol que Vilafranca sigui capital una altra vegada però, aquest cop, per reivindicar-se, fomentar consciència de territori i trobar elements de cohesió, també a través del fet casteller, segons ja es va anunciar des de l’organització durant la presentació de la diada.
altAixí, les dues colles vilafranquines actuaran com a amfitriones de la resta de colles participants, Minyons de l’Arboç, Bordegassos de Vilanova i Colla Jove dels Castellers de Sitges. Serà una diada proVegueria que, a la vegada, es convertirà en l’actuació de les Fires de Maig.

Tres castells de vuit
Els Castellers de Vilafranca, tot i que ja han fet dues actuacions a la vila, faran el debut de la temporada davant del gruix de l’afició local, en la primera cita seriosa del calendari. Si més no, la intenció dels verds és descarregar tres castells de vuit d’una tirada, per primer cop aquest any. Si tira endavant aquest programa, els de David Miret s’estrenaran aquest 2009 amb dues de les construccions previstes, el tres de vuit i la torre de vuit amb folre, mentre que el quatre de vuit ja s’ha descarregat en dues ocasions.
Els registres, abans de començar, quedaran lluny dels de l’any passat, quan els verds van carregar el primer castell de nou de la temporada. L’actuació del 2008, però, va deixar en els de Cal Figarot un regust agredolç, perquè la caiguda amb el quatre de nou en la descarregada va impedir veure l’anunciat intent de tres de vuit aixecat per sota que els verds havien treballat durant setmanes.
Aquesta temporada, l’embranzida dels Castellers de Vilafranca (en sintonia amb la resta de colles capdavanteres) no és tan forta com la passada, el ritme és més lent i no hi ha pressa per aconseguir fites a les primeres de canvi. Les circumstàncies són radicalment diferents, l’any passat ja hi havia un balanç positiu previ amb castells de vuit -gràcies al viatge a Xile- i, enguany, la colla està immersa en un canvi important de tronc.
Amb tot, David Miret vol fer un paper digne amb l’objectiu de “no caure per les Fires”. De moment, ja hi ha un bon bagatge en tresos de set i aquesta estructura neta ja s‘ha completat a l’assaig. La torre folrada s’ha treballat després de la consolidació de la de set en les darreres actuacions.
Pel que fa al pilar, el cap de colla explica que, tot i que s’ha treballat el pilar de sis, que ja s’ha fet a l’assaig, “no tenim cap necessitat de demostrar que el tenim bé”. És per això que Miret assegura que “no tenim cap urgència amb el pilar de sis,  no vull córrer el risc de caure, quan el tirem serà perquè tenim el de set amb folre més a prop”.

Sorpresa xicotera
De la seva banda, els Xicots de Vilafranca volen regalar una sorpresa a l’afició vilafranquina. Aquest diumenge, en la seva presentació com a colla renovada davant dels de casa, els vermells volen demostrar que el canvi de projecte és un fet i que el treball intens fet fins ara, comença a donar els seus fruits. Si bé és cert que les intencions del cap de colla, Manel Cantón, eren arribar a les Fires amb algun castell de vuit al sarró, els problemes amb la canalla han condicionat les darreres actuacions i han impedit progressar en aquest sentit. “Hem treballat a contra rellotge amb la canalla”, deia el màxim responsable tècnic aquesta setmana, però la veritat és que “n’hem tret conclusions molt positives” i  la sortida de diumenge passat a Sant Cugat del Vallès ha fet esvair qualsevol dubte. Per tot plegat, ara Cantón està convençut que el quatre de vuit serà una realitat a la plaça de la Vila.
Els Xicots, doncs, sortiran de cinc de set, “molt reforçat, un cinc de vuit sense els quints”. El carro gros el reserven per a  la segona ronda i depenent dels resultats d’aquest intent s’optarà per un castell de set en el cas que no reïxi el quatre de vuit o bé per “alguna sorpresa” si tot va bé.  Aquesta sorpresa podria prendre, fins i tot,  forma de tres de vuit, que tot i ser un anunci agosarat no s’acaba de descartar del tot. Somiar és gratis però Manel Cantón sap que si les coses no surten segons el pla previst no s’estirarà més el braç que la màniga ni es correran riscos innecessaris.
De la resta de colles, la que presenta millors registres enguany són els Bordegassos de Vilanova, que tenen com a màximes construccions  el cinc de set i el quatre i el tres de set amb l’agulla. Els Minyons de l’Arboç tenen assegurats ja el dos, el cinc i el quatre de sis, mentre que la jove de Sitges arribarà a Vilafranca amb el tres de sis i el quatre de sis net com a millors castells aquesta temporada.

També et pot interessar

Comentaris