Preocupació veïnal per l’increment d’incivisme i delinqüència a l’Espirall

27/11/2020 - 06:00h

Comerciants i veïns destaquen la brutícia i el tràfic de drogues com a principals problemes i la Policia de Vilafranca diu que incrementarà la vigilància

Els veïns i comerciants del barri de l’Espirall de Vilafranca estan molt preocupats pel que consideren un increment d’incivisme i d’inseguretat a la zona. De manera general, els principals problemes que apunten són brutícia al carrer, petits furts i tràfic de drogues constant a la via pública, a banda d’algunes baralles i atropellaments que han aparegut als mitjans de comunicació durant els últims dies.

El president de l’Associació de Veïns de l’Espirall, Antonio Díaz, explica que el barri està “molt malament, amb incivisme, inseguretat i poca presència policial”.

Una de les destrosses dels locals de la plaça Doctor Bonet

Per ell, el problema més greu és el tràfic de drogues que, segons Díaz, hi ha “a cada cantonada, a la vista de tothom i a plena llum del dia, sense amagar-se i al costat de gent gran o infants, ja que no els importa res”. “La Policia passa però no fa res”, afegeix.

Díaz assegura que quan es queixen a la policia, la resposta que en reben és que el cos desconeix qui són els traficants, però que això és mentida: “¿Tots els veïns sabem el què està passant, i la policia no? És absurd. O, si no, que s’ho facin mirar”.

Antonio Díaz veu amb molta preocupació la situació. Assegura que el barri està tornant a com era “ 20 o 30 anys enrere” i, de fet, fins i tot recorda que als anys 80 van veure morir molta gent per culpa de les drogues. “Em fa por que anem cap aquí un altre cop”, diu.

Preguntat per si aquest –segons ell– increment d’incivisme i de tràfic de drogues al barri s’ha originat a causa de la pandèmia de la Covid-19, Díaz ho nega rotundament. “Ve de molt més lluny, això no és l’excusa”, afirma. Explica que la situació és tan greu que alguns comerciants s’estan plantejant marxar del barri.

Sobre la seva relació amb la Policia Local, Antonio Díaz diu que fa un parell de mesos van parlar amb un nou sergent que es va presentar com el cap de la policia de barri, però que no l’han tornat a veure més. Díaz apunta que ha intentat parlar amb el govern, però que amb les restriccions per la Covid-19 no és fàcil. Afirma que els vol fer arribar la seva inquietud: “Això no pot continuar així, perquè un dia passarà una desgràcia”.

Brutícia que s’acumula fora dels contenidors

“La policia no entra al barri i, si hi entra, és per passar, ni baixar del cotxe i, sovint, amb cotxes oficials i sirenes, cosa que fa que els que estan delinquint marxin”, diu el president de l’AVV, que demana que es destini a l’Espirall, com a mínim, “una patrulla de paisà que visiti les botigues i passegi pel barri”.

Però no només parla de tràfic de drogues, sinó també d’incivisme. Posa com a exemple les destrosses que es produeixen de tant en tant a la plaça Doctor Bonet, on hi ha el local de l’associació de veïns. Segons Díaz hi ha gent que es dedica a trencar les plaques, les jardineres i fins i tot els vidres.

A més, també hi ha petits furts, dels quals en posa un exemple: “L’altre dia, quan estàvem reunits a l’associació, van entrar i es van emportar, davant nostre, el gel hidroalcohòlic. És una bestiesa, però al final no tens ganes d’anar-hi perquè cada dia passen coses”. Segons el president de l’entitat, els que fan això a la plaça són “canalla ja grandeta”.

“Però si hi hagués policia de barri i parlés amb els seus pares, segurament almenys aquesta part d’incivisme pararia”. A més, diu que si ells acompanyen la Policia als domicilis d’aquestes persones, qui es busca problemes, insults i amenaces són ells.

El barri ara està molt malament, estem tornant a fa 20 o 30 anys enrere”

Antonio Díaz, president de l’Associació de Veïns de l’Espirall,

Pel que fa a l’àmbit dels botiguers, la comerciant Sílvia Raventós apunta que veuen amb preocupació l’incivisme, principalment. Diu que no és una sensació “d’inseguretat constant, perquè les baralles o fets més greus són puntuals”, però sí que creuen que el barri està totalment abandonat, amb carrers i bateries de contenidors molt bruts, papereres plenes, etc. i gent que trafica amb drogues “de manera impune, davant de tothom”. Raventós demana més neteja i, sobretot, que es tingui més present el barri, també per part de la policia.

Versió de la policia
El cap de la Policia Local de Vilafranca, Albert Romero, apunta que la sensació d’inseguretat dels veïns i veïnes és “subjectiva” perquè, amb les dades a la mà, assegura que no hi ha hagut cap increment, sinó que les xifres són similars a les dels últims quatre anys.

Romero afirma que el fet que s’hagin produït un parell d’incidents més aparatosos en les últimes setmanes, com ara la persecució de la Guàrdia Civil amb trets a una persona que formava part d’una xarxa criminal (i també un atropellament i una baralla que es van produir fa unes setmanes) ha provocat que el veïnat tingui la sensació que hi ocorren més coses.

Pel que fa al tràfic de drogues, Romero reconeix que l’Espirall és on es fan més intervencions en aquest àmbit. De les 327 que s’han dut a terme a tot Vilafranca, 68 són a l’Espirall, xifra que demostra, segons Romero, que hi són presents. Però vol deixar clar que la competència per fer intervencions a domicilis és dels Mossos d’Esquadra i, per tant, la Policia Local fa el que pot amb els seus recursos.

“És clar que el barri on es mou més droga, sobretot marihuana, és l’Espirall, però hi estem a sobre”, diu Romero, al mateix temps que explica que van denunciar l’amo d’un bar per ser còmplice de la tolerància al consum de drogues, per exemple.

Pel que fa a l’incivisme, l’Espirall és el segon barri on es fan més actuacions, després del centre. Romero entén la preocupació dels veïns i veïnes, però apunta que, parlant també amb altres caps policials, tenen la sensació que ara la ciutadania està també més pendent de què fa tothom i que “petites coses es magnifiquen molt”.

“Els delictes a l’Espirall no han pujat, però incrementarem la vigilància”

Albert Romero, cap de la Policia Local de Vilafranca

Tot i que afirma que es tracta, doncs, més de sensacions que de dades objectives, des de la Policia Local s’incrementarà la vigilància al barri, sobretot per tranquiŀlitzar els veïns, i en els propers dies es potenciarà el guàrdia de barri, amb vuit agents per tota la vila en horari de matí i tarda. I és que creuen molt en la policia de proximitat per demostrar que no només posen multes, “que és la sensació que molta gent té a vegades”.

També et pot interessar

Comentaris