L’externalització de serveis municipals centren el debat del ple de Vilafranca

La concessió amb SABA per les zones blaves acaba el 21 d’abril
19/11/2020 - 18:00h

Part de l’oposició demana més gestió directa però el govern diu que sovint no es podria donar un bon servei ni és viable econòmicament

Vilafranca va viure dimarts un ple bàsicament centrat en les mocions, ja que n’hi havia de tots els grups de l’oposició, i sobre temes diversos. Una de les que més debat van generar, i a la qual també s’havia fet referència en altres plens, va ser una de la CUP que demanava la creació d’una empresa pública de serveis municipals.

El regidor Noel Viñas va explicar que l’objectiu era aconseguir que la gestió pública eviti l’enriquiment d’empreses privades. “Quan hi ha pèrdues qui ho ha de pagar és l’Ajuntament, però si hi ha beneficis aquests són per a l’empresa que gestiona els serveis”, va lamentar.

El regidor va posar com a exemple les zones blaves i el Complex Aquàtic, dos serveis que s’estan oferint a través d’una empresa externa i que creuen que es podrien oferir de manera directa des del consistori.

Des de Ciutadans Eladio García va estar d’acord en l’esperit de la moció, però no en el fet que s’hagi de crear una altra empresa, sinó que es pugui decidir la gestió analitzant cada cas.

Ramon Arnabat, de VeC, mostrava el seu vot a favor de la moció però demanava que també es pensés en les empreses d’economia solidària, que també poden prestar serveis municipals sense ànim de lucre.

Per part del PSC, Francisco Romero va demanar diferenciar el fet de promoure la gestió directa dels serveis del fet d’haver de crear una empresa municipal i va apuntar que cal analitzar cada cas, però que la no creació de l’empresa no significa en cap moment no poder fer gestió directa.

Des de Junts per Vilafranca, Aureli Ruiz va insistir en el fet que hi ha determinats serveis que tècnicament és difícil que pugui gestionar directament l’Ajuntament de Vilafranca per una qüestió d’eficiència o optimització de recursos. De fet, Ruiz va dir, un cop més, que tot i que ja havien hagut de posar uns 250.000 euros al Complex Aquàtic pel tancament per culpa de la pandèmia, si ho haguessin gestionat des del consistori mateix, aquesta xifra hauria estat molt més alta.

Per tancar, l’alcalde Pere Regull va apuntar que segurament a tots els agradaria donar més serveis directes, però que sovint no es pot fer, ja que un servei, sobretot públic, ha de reunir, segons Regull, tres requisits: “Ha de ser de qualitat, hi ha d’haver capacitat per dur-lo a terme i ha de ser viable econòmicament”. I això, segons Regull, sovint només coincideix si ho fa una empresa externa. Finalment, la moció va ser rebutjada amb el vot en contra de JxV, PSC i Cs. Van votar-hi a favor ERC, CUP i VeC.

Una altra moció que va presentar la CUP va ser una per adoptar mesures sobre emergència habitacional. El regidor de Serveis Socials, Ramon Zaballa, va lamentar que la manera d’actuar de l’oposició fos fer roda de premsa i, després, presentar una moció. Zaballa va demanar més diàleg previ i va assegurar que l’habitatge és una prioritat per al govern, amb un seguit de mesures que va detallar. La moció també va ser rebutjada amb els vots en contra de JxV i PSC. Van votar-hi a favor ERC, CUP i VeC, i Cs es va abstenir.

El ple també va debatre una moció d’ERC que demanava l’aturada dels desnonaments mentre duri la pandèmia. Es van aprovar els punts primer, tercer i quart de la moció i el govern va rebutjar el punt segon de la moció, per entendre que impossibilitaria desnonar habitatges ocupats per col·lectius delinqüencials.

Una segona moció d’ERC exigia l’impuls de la delegació al Penedès de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El text es va aprovar amb els vots a favor de JxV, ERC, PSC, CUP i VeC. Ciutadans va votar-hi en contra.

Seguidament Vilafranca en Comú va presentar dues mocions. La primera, per restringir la velocitat dins de la vila a 30 km per hora, que va tirar endavant per unanimitat. La segona moció, dels comuns, va ser per reclamar un millor finançament als ens locals, i també va rebre el suport de tots els grups.

El ple va tirar també endavant una moció de Ciutadans per a la gratuïtat del telèfon 061 d’assistència sanitària, que va ser aprovada amb els vots a favor de JxV, PSC, VeC i Cs. ERC va votar-hi en contra i la CUP es va abstenir. Finalment es va aprovar, amb l’abstenció de Ciutadans, una moció urgent de la CUP de suport al poble sahrauí per la deriva armada que pateixen.

Durant la jornada també es va aprovar una modificació de crèdit amb la qual, segons va explicar el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, es tractava de donar resposta a despeses inesperades per la crisi del coronavirus, com ara activitats de Nadal adaptades o el tancament del Complex Aquàtic. En aquest punt hi va haver una picabaralla amb ERC, ja que els republicans van criticar la gestió de la crisi i van demanar ajuts directes als autònoms. Ruiz va apuntar que era “surrealista” que ERC parlés dels ajuts als autònoms després de la mala gestió de la Generalitat. La modificació es va aprovar amb el vot a favor de JxV i PSC, el vot en contra de la CUP i les abstencions de Cs, VeC i ERC.

També et pot interessar

Comentaris