Les cases de colònies confien poder salvar l’estiu post-Covid

Una de les cases de colònies que hi ha al Penedès. (Fotografia: Descoberta)
29/05/2020 - 13:00h

Els gestors dels equipaments de lleure asseguren que garantiran totes les mesures de seguretat marcades des de la Conselleria de Salut

Les cases de colònies del Penedès esperen poder acollir nens i nenes aquest estiu atípic post-Covid, malgrat l’establiment d’estrictes mesures de seguretat i higiene per evitar rebrots del coronavirus.

Aquesta és la idea en què coincideixen diversos representants del sector del lleure estiuenc amb qui ha parlat el 3d8. A més, volen transmetre aquest missatge d’optimisme i confiança en unes colònies plenament segures als diferents esplais organitzadors de les colònies i també a les famílies dels infants usuaris.

Des de l’empresa Descoberta, que té la seu a l’Arboç i gestiona diversos projectes culturals i de lleure, entre els quals hi ha diverses cases de colònies de la vegueria del Penedès, el seu responsable administratiu, Francesc Oliveres, ha explicat que precisament diversos gestors de cases de colònies del Penedès i el Garraf van fer aquest dimecres una reunió telemàtica per “posar en comú la normativa de la Generalitat” pel que fa a la celebració de colònies i casals d’estiu després de la crisi del coronavirus.

“La veritat és que la reunió ha anat prou bé i tots hem vist clar el que hem de fer”, diu Oliveres. “Creiem que podem assumir la nova situació i, si no d’immediat, pràcticament podrem funcionar amb bastant normalitat a partir de la fase 3 de la desescalada”, afegeix.

Canvis en els equipaments
Francesc Oliveres comenta que les cases de colònies –entre les quals Descoberta gestiona al Penedès, per exemple, Cal Mata de Saifores (Banyeres del Penedès), Can Foix (entre Vilanova i la Geltrú i l’Arboç) i l’Estol (Sant Martí Sarroca)– poden oferir sortides a les normes que se’ls marquen després de la pandèmia.

Això voldrà dir, entre d’altres canvis, haver de limitar l’aforament a les habitacions dels equipaments, si bé se’ls permetrà guanyar espai amb la instal·lació de lliteres en sales d’activitats i d’altres indrets; establir torns de menjador, probablement gestionar des de les mateixes cases tot el servei de cuina i establir mesures per garantir una higiene contínua en espais i usuaris.

Al marge dels equipaments, Francesc Oliveres apunta que hi ha una certa dificultat en el compliment de la normativa per part de les entitats de lleure organitzadores dels esplais i colònies d’estiu –“sobretot, per la poca infraestructura que tenen algunes d’elles”, diu Oliveres–, però que des de les cases de colònies se’ls pot ajudar, per exemple, a disposar d’una persona responsable de la seguretat, la sanitat i la higiene dels nens i nenes que vagin a unes colònies.

“Aquest personal haurà d’estar format i moltes entitats potser llencen la tovallola i es plantegen anuŀlar l’activitat prevista perquè se’ls fa molt gros complir la normativa i donar resposta a les famílies, entre altres coses, però els volem donar un missatge clar que les colònies es podran fer. Podem ajudar les entitats”.

“El gruix de cases de colònies ens posem en marxa per ajudar les entitats a complir els protocols marcats des de Salut i podem fer molta feina”, afegeix Oliveres.

A partir d’ara, des de les cases de colònies es pretén contactar amb totes les entitats “per fer-los veure que és més fàcil fer les colònies del que potser es pensen ara”, conclou el representant de Descoberta,

La Casa Artur Martorell vol obrir el 28 de juny
La Fundació Pere Tarrés espera poder iniciar les colònies d’estiu a la casa Artur Martorell de Calafell, l’equipament de lleure estiuenc més gran al Penedès, el proper 28 de juny.

Aquesta és la intenció apuntada pel cap d’Educació ambiental i colònies de la fundació amb seu a Barcelona, Pere Vives, que remarca que intentaran “complir amb el calendari de colònies d’estiu”. De moment, només s’ha anul·lat algun grup que preveia les colònies abans de l’arribada de la fase 3 del pla de desescalada pel coronavirus, però Vives confia a salvar la temporada del lleure estiuenc. Això sí, “amb canvis importants per al manteniment en tot moment dels dos metres de distància de seguretat entre usuaris”.

A més, el mateix representant de la Fundació Pere Tarrés apunta que les colònies serviran, precisament, per “crear un hàbit previ a l’inici del proper curs escolar”, en el sentit d’augmentar la higiene dels nens i nenes i evitar les abraçades i els jocs habituals en la vella normalitat.

La casa de colònies Artur Martorell té capacitat per a 292 places i Pere Vives no veu problema a garantir un major espai a les habitacions o al menjador.

També et pot interessar

Comentaris