Vilafranca es compromet a ampliar la lluita contra les agressions sexistes

D’esquerra a dreta, Maria Ramon, Noel Viñas i Montse Arroyo durant un moment del debat sobre els punts liles
25/09/2019 - 11:34h

El ple aprova de forma unànime una moció presentada per ERC, CUP i VeC i la regidora defensa la feina duta a terme des del govern

Uns de les qüestions que més debat va generar dimarts durant el ple de Vilafranca va ser una moció presentada per ERC, CUP i VeC en la qual es demanava un increment de les accions de prevenció contra les agressions sexistes durant els actes festius i l’aplicació del III Pla d’Igualtat de la vila.
A més, la moció demanava que l’Ajuntament es personi com a acusació en totes les agressions masclistes que es produeixin en l’espai públic, i també que s’incorpori la perspectiva feminista en tots els plans urbanístics de l’Ajuntament, començant per la modificació del POUM del carrer del Comerç.

Tot i que el text va ser aprovat per unanimitat, va haver-hi moments de tensió entre oposició i govern, ja que uns van afirmar que no es feia prou per lluitar contra aquest tipus d’agressions i els altres afirmaven que sí.

Des de la CUP, la regidora Maria Ramon va defensar la moció afirmant que no només calia aprovar aquest tipus de mocions, sinó que el que feien falta eren “més accions i no tantes paraules”. “Perquè el que fa el govern”, afegia, “és del tot insuficient; només treballa de cara a la galeria, ja que ni tan sols s’amplia el pressupost per lluitar contra aquesta problemàtica”.

Per part de VeC, Ramon Arnabat va afirmar que un sol punt lila durant la festa major amb “horari pautat” era “totalment insuficient”, i que cal ampliar la visió “per fer un urbanisme més feminista”. Des d’ERC, Montse Espinosa va apuntar que la moció no demanava res més “que la regidora faci la feina, i exigeix que calen punts liles diürns i mòbils, i no només durant la festa major”. Els tres grups van criticar que el Pla d’Igualtat no estigués penjat a la web per tal de poder-lo consultar.

Eladio García, de Ciutadans, es va mostrar també a favor de la moció tot i lamentar que el text plantejava “una Vilafranca massa insegura, cosa que no crec que sigui així”.

La regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, va defensar la feina duta a terme pel seu departament. Va afirmar que de mica en mica s’estaven ampliant els recursos, va lamentar les crítiques i va apuntar que l’Ajuntament no es pot personar com a acusació personal, ja que els serveis jurídics del consistori afirmen que les administracions públiques tenen molt restringits els casos en què poden fer-ho. Per això va proposar canviar aquesta part del text i que digués “que l’ajuntament estudiï en cada cas si és viable personar-se com a acusació”. I així va quedar incorporat.

La tensió, però, va arribar quan el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, va afirmar que, tenint en compte les dades oficials, a Vilafranca durant la festa major només s’havia presentat una denúncia per abús sexual (de la periodista de Penedès Televisió) i hi havia hagut tan sols una altra intervenció per un home que semblava que volia fer tocaments a diverses dones, tot i que finalment no se’l va poder localitzar.

Sobre aquestes xifres, Montfort va destacar que de manera oficial no s’havia produït cap agressió sexual, i que ell confiava més en les dades del punt lila de l’Ajuntament que no pas del de la Barraca “perquè ja sabem tots com funciona la Barraca”, va dir.

A més, també va afirmar que durant tot el mes d’agost s’havien produït 21 robatoris a domicilis. “I no els posem pas punts liles a les persones que els han entrat a robar a casa”, va dir.

Tot just pronunciar aquestes paraules, el regidor Noel Viñas (CUP), visiblement molest, va demanar a Montfort “què és el que sap de la Barraca i si ens pot explicar a tots com funcionen, ja que ha fet aquesta afirmació. Si no, li demano que retiri les seves paraules”, cosa que Montfort va fer. Però va repetir que ell confiava en els punts liles oficials “i no en el punt lila que posa una entitat que no sabem ni qui és”.

També et pot interessar

Comentaris