El municipi d’Albinyana celebra la quarta edició del Festival Fantàstic
Poesia i música tindran protagonisme en el marc de la Fira d’artesania del poble albinyanenc.
Aquest cap de setmana, Albinyana celebra la quarta edició del Festival Fantàstic, coincidint amb la Fira d’Artesania del poble. Després de l’èxit dels anys anteriors, amb figures com Enric Casasses, Núria Martínez Vernis, Pol Guasch o Riccardo Massari, enguany el festival fa un pas més i amplia la programació amb tres actes.
Documental sobre Joan Perucho
L’acte inicial serà aquest divendres amb l’estrena del documental ‘Perucho: amb la tècnica de Lovecraft’, del director vendrellenc Ismael ‘Zim’ Muñoz. Es tracta d’un documental sobre Joan Perucho i el fantasma de Cal Groc, la casa d’Albinyana on l’escriptor va passar llargues temporades i que fou lloc de gaudi, treball i punt de trobada amb amics intel·lectuals de l’època.
En aquest espai hi ha evidències de la relació entre les seves passions i la seva obra. Hi apareixen Víctor Amela, Oswald Aulèstia, Marc Casellas, Julià Guillamon, Neus Oliveras i Martí Rom. Es projectarà a la Societat d’Albinyana a les 2/4 de 8 del vespre.
Val a dir sobre Joan Perucho, l’erudit escriptor que va triomfar amb una novel·la de vampirs als anys 60, que va tenir a la seva segona residència d’Albinyana un punt de trobada amb altres intel·lectuals de l’època. Una espasa, obra de l’artista i mèdium Salvador Aulèstia, protegeix l’habitatge on també habita un hoste especial, un fantasma.
Amb l’escriptor i periodista Víctor Amela, l’escriptor Julià Guillamon, l’historiador Marc Casellas, la filòloga Neus Oliveras, l’escriptor i documentalista Martí Rom i l’artista Oswald Aulèstia, aquest documental repassa la trajectòria de Joan Perucho i el seu vincle amb el sud de Catalunya i el Penedès en particular, i com aquestes terres influeixen en les seves obres, posant en el centre la seva residència de Cal Groc.
Filmat a Pratdip, Albinyana, Barcelona i la mateixa casa de Cal Groc que encara conserva la seva família, aquest documental ens permet conèixer diverses cares del guanyador del Premio Nacional de Literatura, Premio Nacional de las Letras Españolas i la Creu de Sant Jordi, la més seriosa i la més fantàstica.
L’espectador s’acostarà a Perucho i a Joan, una història real, però com tota la obra del Perucho, narrada amb la tècnica de Lovecraft.
El director
Quant al realitzador audiovisual i músic Ismael ‘Zim’ Muñoz, val a dir que és especialitzat en cinema documental, escriu i dirigeix aquesta peça de 34 minuts, la primera on està completament al capdavant de la producció. El 2022 va dirigir ‘La Colònia’, un curtmetratge documental sobre la colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders que va ser seleccionat per la secció oficial al SomCinema Festival de l’audiovisual català i que va guanyar el premi a millor direcció als premis que atorga l’EMAV. Sempre amb una mirada local, el mateix any va ser finalista al concurs de guions de Netflix amb una proposta sobre el búnquer de Les Madrigueres.
A banda de produir els videoclips del seu grup musical, Zim And The Zums, i fer vídeos per altres grups o spots publicitaris, dins del camp documental també ha participat a ‘D’ombres, un retrat amb Tomàs Pladevall’, de Joan Tisminetzky, sobre el director de fotografia guanyador del premi Gaudí Honorífic Tomàs Pladevall i ‘Las cosas no se arreglan en 1 dia’, de Pau Aguiló, un documental que segueix durant 24 hores a Teko, un raper que es posa la fita de compondre i enregistrar un disc en 24h, disponible a Filmin.
El segon plat fort del festival albinyanenc serà dissabte, a les 7 de la tarda, amb un concert-recital de la mà de la poeta Laia Claver i acompanyada dels músics Elies Miralpeix (percussions, handpan i looper) i Jordi Borrell (baix elèctric i saxo).
Tots tres es troben en un triangle creatiu en què el nucli és la sonoritat: la de la paraula i la dels instruments. S’hi barregen la paraula dita, modulada i sentida, amb la robustesa del baix elèctric i la suavitat del handpan. Tot això, en una paleta estilística que transita per influències com el free jazz, el hard rock, el blues o fins i tot el pop, i comprèn temes diversos com les relacions interpersonals, la mort, la crítica al capitalisme salvatge o el nou ruralisme, entre d’altres, amb un toc d’humor.
El concert tindrà lloc al carrer Bonastre, número 4, dins una casa antiga habilitada per a l’ocasió, i acompanyat dels vins del celler Un Sol Cel.
El darrer acte es farà en el marc de la Fira d’Artesania d’Albinyana, diumenge a les dotze del migdia. La plaça de l’Església acollirà un recital musicat de poemes de Manuel Bofarull, autor molt vinculat a Albinyana. Serà a càrrec del músic i poeta Gerard Díaz (La companyia MINIMíssimA) i la poeta Alba Vinyes Lasso.
Quant a la Fira d’Artesania, amb demostracions d’oficis tradicionals pel centre d’Albinyana, paral·lelament dissabte s’hi organitzarà un taller de cuina sostenible. Serà en aquest cas al centre de serveis de la gent gran de les Peces, a les 4 de la tarda.
L’organització del festival Fantàstic, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, va a càrrec de l’Ajuntament d’Albinyana i del grup Calamita, format per Alba Vinyes i l’artista visual Gabriele Sisti. La voluntat és consolidar el festival albinyanenc perquè sigui un referent de poesia al Penedès, amb assemblatges amb altres disciplines artístiques com la música.