Tres conferències per difondre el patrimoni documental de Vilafranca
La quarta edició del cicle ‘Patrimonis de paper’ s’enceta el dijous 10 d’octubre amb una conferència sobre l’heràldica comercial en la col·lecció d’etiquetes de vi, cava i licors.
Organitzat per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, Vinseum i la Biblioteca Torras i Bages, aquest mes d’octubre tindrà lloc el cicle Patrimonis de Paper, un programa que vol difondre el patrimoni documental de Vilafranca del Penedès, a través de tres conferències obertes a tothom que vulgui conèixer una mica més sobre l’heràldica de la col·lecció d’etiquetes del Vinseum, la informació que aporten els fons notarials de l’Arxiu Comarcal i el contingut dels dietaris de les bibliotecàries de la Biblioteca Torras i Bages des del 1934.
El programa es va presentar aquest dilluns en roda de premsa, amb presència dels tres centres documentals i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, que destacava la transmissió del “treball conjunt i transversal que realitzen l’Arxiu Comarcal, Vinseum i la Biblioteca Torras i Bages per apropar al públic una de les feines importants que fan, que ajuda a crear territori, reforçant alhora la capitalitat de Vilafranca amb la gestió de documentació de tota la comarca”. La regidora assenyalava el valor que té “el patrimoni documental com a base de la història i una de les grans fonts d’estudi”.
El cicle s’obrirà el dijous 10 d’octubre, a les 19h, a l’Aula de Tast del Vinseum, amb una sessió sobre l’Heràldica comercial en la col·lecció d’etiquetes de VINSEUM. La conferència anirà a càrrec de Pere Francesc Puigderrajols i Jarque, heraldista, dibuixant, dissenyador d’escuts i membre de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica. La documentalista de Vinseum, Jordina Escala, comentava que “els motius heràldics són la iconografia més recurrent en les etiquetes, i poden correspondre a heràldica de llinatge, heràldica cívica o heràldica comercial”.
La setmana següent, dijous 17 d’octubre també a les 19h, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès acollirà la conferència ‘Què podem trobar en els fons notarials?’, a càrrec de Joan Solé Bordes que explicarà quina informació ens poden proporcionar els fons notarials, des de la situació econòmica de les famílies fins al vocabulari de l’època. Inés Vallès, directora de l’Arxiu Comarcal, explicava que amb aquesta conferència “volem ensenyar, captivar les persones que llegeixin i descobreixen què s’hi pot trobar en els protocols notarials. Més enllà de testaments o compra-venda, són un mirall de la vida quotidiana al territori”.
90 aniversari de la Biblioteca Torras i Bages
El programa es clourà el dijous 24 d’octubre, a les 18.30h, a la Biblioteca Torras i Bages, amb ‘La història que no s’explica’, una lectura dramatitzada a càrrec de Marta Casas Ayats i música de Martí Riu Vallvé sobre els dietaris de les bibliotecàries des del 1934 fins als anys noranta. Aquesta sessió s’emmarca en la commemoració dels 90 anys de la biblioteca vilafranquina, posant en valor els relats quotidians recollits en els escrits que les treballadores de la Torras i Bages anotaven en els dietaris. La directora de la Torras i Bages, Mònica Medina, explicava que “aquests documents permeten conèixer la història que no s’explica habitualment, un relat de petites històries que conformen la història de la Biblioteca Torras i Bages, molts cops recollida des d’una mirada femenina”.
La directora de la biblioteca afegia que els dietaris estan digitalitzats i es poden consultar al catàleg Aladí de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, al qual es pot accedir des de la web https://biblioteca.vilafranca.cat