Un Most amb més cinema del vi que mai celebrarà enguany l’arribada del nou Vinseum

01/10/2024 - 16:22h

La regió argentina de Mendoza serà la convidada per la seva tradició vitivinícola i a la secció Collita competiran 46 obres procedents de deu països.

El Most Festival Internacional de Cinema del Vi prepara la 13a edició, que tindrà lloc durant el proper mes de novembre (del 7 al 17 al Penedès i del 27 a l’1 de desembre al Priorat). En aquesta ocasió la celebració del festival coincideix en calendari amb la inauguració del nou VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i ho festejarà amb una imatge gràfica que posa en valor el caràcter global de la cultura local.

Enguany Argentina és el país convidat. El Most posarà el focus en Mendoza, la regió vinícola més gran de l’Argentina. Situada a l’àrea andina central del país, les seves condicions naturals (altitud, sòls pedregosos, aridesa) afavoreixen el cultiu de la vinya i han donat lloc a un valuós paisatge natural i cultural.

Una imatge vinculada a l’art i a les arrels

El Most, la trobada anual per a amants del vi i el cinema, presenta la imatge d’aquesta nova edició, creada per l’estudi barceloní Els Catalans i lligada a l’artista vilafranquí Pau Boada. Tal com explica l’estudi de disseny Els Catalans, “el cartell del festival Most d’aquesta edició reenquadra el “Mural de la vinya i del vi” del VINSEUM en una seqüència d’imatges fixes, la suma de les quals narra el procés de producció del vi. Per tant el que presentem és una sèrie oberta de cartells. El mural de l’artista Pau Boada podria molt ben ser un film, una història coral on un grapat de personatges executen el seu paper dins d’un tot. Pau Boada (Vilafranca del Penedès, 1910-1975) va ser un artista autodidacta i multidisciplinar que va deixar una empremta personal i molt reconeixible a la ciutat.

Des de la verema fins al consum del vi, aquesta escena descriu l’arc temporal vinícola complet, d’inici a fi. Un fi que torna a ser l’inici, perquè any rere any l’escena es repeteix en un bucle vital infinit. Ens hem adonat que els personatges i els estris pintats per Boada funcionen de manera aïllada com a icones per la seva senzillesa i potència gràfica. I els hem volgut aprofitar per crear també una col·lecció de stickers que compartirem i que podreu reenviar des dels dipositius mòbils quan vulgueu dir alguna cosa com Anem a fer uns vinets? o Passa’m el porró d’una vegada! a la manera vilafranquina.”

L’objectiu de la tria del mural de Pau Boada és doble. D’una banda, i sobretot, festejar la bona nova de la inauguració del VINSEUM, la nova casa del vi català. I a la vegada retre homenatge al mural de Pau Boada que presideix les noves instal·lacions del museu vilafranquí, amb una voluntat de reafirmació de les pròpies arrels i reivindicant que allò local té immanent una dimensió universal i transcendent.

Collita, Brot, Gran Reserva i el naixement del premi “Llavor”

Tornaran les seccions competitives Collita (cinema del vi) i Brot (curtmetratges), així com les sessions Gran Reserva -amb preestrenes d’alguns dels títols més esperats de la temporada cinematogràfica-, els tastos, el cinema als cellers i altres activitats. Com a novetat, aquest any s’estrena una nova secció a concurs, la Llavor, dedicada a projectes d’escoles de cinema, encara en fase de desenvolupament, per tal de potenciar el talent dels futurs cineastes.

Dins la secció principal, Collita, en aquesta edició s’han rebut 46 treballs procedents de 10 països d’arreu del món. Un 43,5% de les obres són de fora de l’estat espanyol, i del 56,5% restant, un 32,6% són catalanes. En total, sumen 1.412 minuts de projecció de pel·lícules del vi, una xifra rècord mai assolida i que suposa un increment d’un 15% respecte l’edició anterior.

De nou, el Most serà l’espill ideal per estar la dia de les preocupacions del present, dels reptes de futur i de la seva història. La reivindicació del paper de la dona al sector vitivinícola actual, l’emergència climàtica, l’homenatge a figures clau de la nostra terra, la resistència de la vinya en entorns de conflicte bèl·lic d’abast mundial i la descoberta de noves terres de vi, en són només alguns dels aspectes que desgranarà la programació de la Collita d’enguany.

També et pot interessar

Comentaris