La biblioteca Torras i Bages compleix 90 anys

Imatge de la biblioteca Torras i Bages
03/09/2024 - 09:57h

Actualment disposa d’un fons de més de 60.000 documents i amb més de 100.000 visites l’any.

Aquest 2024 la Biblioteca Torras i Bages arriba als seus 90 anys de vida, al servei de les persones i de la ciutat de Vilafranca del Penedès. I ho fa gaudint d’un bon estat de salut, ja que disposa d’un fons de més de 60.000 documents i amb més de 100.000 visites l’any. Es presten un total de gairebé 300 documents al dia i, de mitjana, s’expedeixen més de 1.200 carnets nous anuals.

La commemoració d’aquest esdeveniment, vol reivindicar el llarg recorregut històric d’aquest equipament cultural que va obrir les portes per primera vegada l’any 1934 a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

La Biblioteca, avui

La Torras i Bages és una biblioteca pública, que forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona; de titularitat municipal, és gestionada per conveni amb l’esmentada diputació.
Com a cap de zona de les biblioteques de l’Alt Penedès i del Garraf, actua com a centre cultural referent. La ciutadania de la ciutat i de la comarca ha de poder trobar serveis de qualitat que cobreixin les seves necessitats d’informació, de lectura, de formació i d’accés a la cultura, oferint un espai per al desenvolupament de les persones i per a la seva inclusió dins la societat.

És un espai de relació i d’intercanvi, obert a la participació ciutadana, amb la finalitat de promoure un major arrelament i coneixença de l’entorn. I tot això, en estreta col·laboració i cooperació amb altres agents del territori que treballen en les mateixes línies de formació, informació i cultura.

Breu història

Els primers passos de la Biblioteca de Vilafranca s’inicien l’any 1917, moment en què la Mancomunitat de Catalunya -a través del seu Consell de Pedagogia-, atorga la concessió d’una Biblioteca Popular per a Vilafranca del Penedès. No obstant, la manca d’entesa per establir la ubicació definitiva i els esdeveniments polítics que es produïren el 1923, amb la dictadura del General Primo de Rivera, van paralitzar fins a l’any 1931 el procés de construcció de la biblioteca vilafranquina.

Amb l’arribada de la Generalitat republicana es reprenen les obres i finalment, l’any 1934, la tan esperada Biblioteca Popular s’inaugura per Festa Major el dia 31 d’agost, amb Lluís Companys encapçalant la delegació de la Generalitat.

La seva primera ubicació va ser a l’antiga caserna que estava ubicada a la confluència de les dues rambles de la ciutat: la rambla de Sant Francesc i la rambla de Nostra Senyora. Era un edifici d’espais amplis, decoracions delicades i molt acollidor. Es va inaugurar amb un fons de 3.350 volums i va ser la primera biblioteca de Catalunya que tenia una sala exclusivament per a infants.

La primera directora de la biblioteca va ser Josefina Morató. El 5 de setembre de 1934 escrivia les primeres línies al dietari de la biblioteca “És amb una certa emoció que començo el diari d’aquesta Biblioteca i no sense raó, ja que el fet d’inaugurar-la és molt significatiu en la vida de les Biblioteques Populars i ens demostra que cada dia anem més endavant”.

Els seus inicis van ser molt durs, sobretot a partir de les dificultats derivades de la guerra civil, amb part de la caserna ocupada per un hospital. L’hivern del 1937 la directora escrivia al dietari: “Neva a Vilafranca. Al clima dominant a tot Catalunya s’hi afegeix la manca d’aliments. No hi ha carbó ni tampoc llenya, i a causa del fred intensíssim d’aquests dies estem a una temperatura molt baixa. Els lectors es queixen i no van a la biblioteca perquè no s’hi troben bé”.

Malgrat tot, la biblioteca va donar servei fins una setmana abans de l’entrada de les tropes franquistes a la vila. El dia 16 de gener de 1939 la biblioteca tanca les seves portes i no les tornarà a obrir fins al 1946, gairebé vuit anys més tard, quan va ser traslladada a Cal Gomà. Aquest edifici gòtic, ubicat entre la plaça de l’Oli i la plaça de Jaume I, havia estat la casa pairal de Josep Torras i Bages i avui dia encara és seu de la biblioteca vilafranquina. En aquesta nova etapa, la biblioteca pren el nom del qui havia estat bisbe de Vic, nascut al poble penedesenc de les Cabanyes el 1846 i una de les figures més destacades del catalanisme catòlic de finals del segle XIX.

El nou emplaçament va permetre modernitzar el servei obrint la porta a la tecnologia, i oferint una programació cultural al voltant del foment lector. La inserció a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona també va ser molt important, ja que va impulsar la cooperació i el treball transversal amb altres biblioteques, va professionalitzar a les treballadores i va poder ampliar l’oferta de nous serveis.

Al llarg de generacions, la biblioteca ha sigut garantia d’accés universal a la informació i al coneixement. És vital, doncs, seguir potenciant la capacitat de canvi i de renovació necessaris per continuar donant resposta a les necessitats de la ciutadania i als reptes de la societat actual i futura.
Davant les transformacions de l’entorn, la biblioteca pública ha d’avançar cap a un nou model que innovi tant en les metodologies, com en els serveis i en els espais. En definitiva, que la ciutadania hi pugui trobar l’entorn ideal i les experiències més favorables per llegir, aprendre, compartir, descobrir i participar.

Fem visibles els 90!

Per commemorar el 90è aniversari de la Biblioteca Torras i Bages a través del seu instagram @btorrasibages s’han anat penjant fotografies de record i reflexió sobre aquest espai tan emblemàtic de la ciutat, que al llarg de gairebé un segle ha acollit petites històries de vida.

D’altra banda, la biblioteca compta amb una àmplia col·lecció local, dins la qual s’hi pot trobar autèntiques joies que parlen de la història de la biblioteca, entre elles i la més estimada, el dietari de la biblioteca, escrit entre el 1934 i el 1953 per les primeres bibliotecàries. Detalla dia a dia els treballs i els esdeveniments que tenien lloc a la biblioteca. Podeu consultar-lo en línia gràcies al recurs de digitalització de fons locals, Trencadís. Durant el mes de setembre, a l’entrada principal de la biblioteca hi haurà una exposició de documents i diversos materials fotogràfics recorrerà els 90 anys de vida de la Biblioteca Torras i Bages.

També et pot interessar

Comentaris