El periodista Xavi Coral obrirà el cicle de Tertúlies d’estiu als cellers

25/06/2024 - 15:29h

Serà el proper dimecres 3 de juliol a la seu vilafranquina de Covides amb la seva novel·la “Aprendre a esquivar les bales”, un relat de la Guerra Civil a partir de les memòries del seu avi.

El periodista i presentador de TV3, Xavi Coral, obrirà dimecres, dia 3 de juliol, l’onzena edició del cicle Tertúlies d’estiu als cellers organitzat per La Cultural llibreria, VINSEUM, Penedès Televisió, Ràdio Vilafranca i la Biblioteca Torras i Bages. Coral, un dels rostres més coneguts dels informatius de Televisió de Catalunya, parlarà de la seva novel·la Aprendre a esquivar les bales (La Campana, 2024) amb el periodista de Ràdio Vilafranca, Josep Maria Soler, a la seu vilafranquina de Covides, situada al número 45 de la Rambla de Nostra Senyora. El cicle constarà de tres vetllades més amb la participació de la farmacèutica i nutricionista Anna Paré (10 de juliol al celler Maset) l’escriptora i investigadora Maria Belmonte (17 de juliol a Eudald Massana) i l’historiador i llibreter Jordi Romeu (24 de juliol a les caves Gramona).

Com en totes les edicions anteriors, cada vetllada començarà a les 8 del vespre i consistirà amb una conversa entre el convidat i un periodista de Ràdio Vilafranca d’una durada aproximada de 60 minuts. Val a dir que l’aforament és limitat i, per tant, les

persones interessades a assistir-hi hauran de fer una reserva prèvia al punt web entrades.vinseum.cat. En el moment de formalitzar la inscripció caldrà abonar 2 EUR per reserva. Cada tertúlia es clourà amb una copa de vi o cava i una degustació de formatges gentilesa de Xerigots, que des de la primera edició ve col·laborant de manera entusiasta amb el cicle. Les tertúlies seran enregistrades i es podran escoltar l’endemà mateix a través de la sintonia de Ràdio Vilafranca.

Dimecres 3 de juliol La veu d’un idealista

Aprendre a esquivar les bales l’obra que marca el debut com a novel·lista del periodista i presentador de TV3 Xavi Coral Trullàs (Terrassa, 1971), té com a punt de partida el dietari que el seu avi, Josep Trullàs, va començar a escriure, als vint anys, quan va allistar-se per anar al front i defensar la República. Destinat al front d’Aragó, Trullàs va participar a la Batalla de l’Ebre com a tinent d’artilleria i al 1939 va creuar la frontera francesa i va estar internat al camp de Sant Cebrià, des d’on va retornar a Catalunya. A partir d’aquest material, Coral basteix una novel·la que, sense incórrer en el sentimentalisme, dona veu a una generació de joves idealistes que van passar pel tràngol d’una guerra civil en la qual molts van morir, altres van haver d’exiliar-se i els que van tornar van haver de patir l’escarni i l’opressió dels guanyadors.

Dimecres 10 de juliol Tenir cura del cervell

La cuina de la memòria. Aliments i receptes per cuidar el teu cervell (Cossetània, 2024) és un llibre escrit a quatre mans pel cuiner Pep Nogués i la farmacèutica, nutricionista i professora de la Universitat Oberta de Catalunya, Anna Paré. Es tracta d’un llibre que conjuga dos elements complementaris: la informació nutricional d’aquells aliments que contribueixen positivament a mantenir la nostra salut cerebral, així com un seguit de suculentes receptes que conviden a portar la pràctica tots aquests consells pràctics. A partir de la base que tot allò que mengem té un impacte directe en la salut cerebral, l’aportació d’Anna Paré en aquest treball se centra a descobrir quin són els nutrients que poden afavorir la salut cerebral i la manera com cuinar-los per extreure’n el màxim rendiment d’aquestes menges, alhora que aporta tot un seguit de recomanacions per millorar la memòria. Anna Paré conversarà amb la periodista de Penedès Televisió, Caterina Tallon, al Celler Maset, situat al punt quilomètric 19 de la carretera C15, a la Granada.

Dimecres 17 de juliol El poder de l’aigua

Origen de la vida, líquid purificador, portadora de propietats màgiques o associada a divinitats i éssers fabulosos, l’aigua és un element que ha generat, des de la prehistòria fins als nostres dies, tota mena de rituals i representacions artístiques que han remarcat les virtuts quotidianes d’aquest recurs natural. I, precisament, aquest líquid insubstituible és el punt de partida del darrer llibre de l’antropòloga i escriptora Maria Belmonte (Bilbao, 1953) i que porta per títol El murmullo del agua (Acantilado, 2024), un viatge a través del temps per explorar el poder de l’aigua i de les fonts des d’una perspectiva literària. A través d’una text que mescla història cultural, notes de viatge i lectures, Maria Belmonte traça una simbologia de les fonts des de l’antiguitat clàssica grega i romana fins a la Roma del barroc, passant per d’edat mitjana i el Renaixement. L’autora conversarà amb el director de Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca, el periodista Sergi Anson, al celler Eudald Massana de Sant Pau d’Ordal.

Dimecres 24 de juliol La vida a cops de pedal

La irrupció de la bicicleta fa tot just cent-quaranta anys va revolucionar la vida quotidiana de moltes persones arreu del món fins al punt que aquest giny de dues rodes es va convertir en un element de modernitat, juntament amb altres innovacions sorgides a cavall dels segles XIX i XX com ara el telèfon, el telègraf sense fils, l’enllumenat elèctric o el cinema. A partir del tractament que la literatura i el cinema han fet de la bicicleta, l’historiador i llibreter Jordi Romeu (Santa Margarida i els Monjos, 1960) ofereix al llibre Les bicicletes i els dies. Història, cultura i representació d’un artefacte revolucionari (Eumo, 2024) un recorregut ple d’amenitat sobre els diferents usos que la bicicleta ha anat tenint des de la seva aparició fins als nostres dies, en un treball que oscil·la entre la història cultural i la crònica sentimental. La periodista de Penedès Televisió, Judit Benages, conversarà amb l’autor del llibre a les caves Gramona, situades al carrer de la Indústria, 19 de Sant Sadurní d’Anoia.

També et pot interessar

Comentaris

1336