Dijous es presenta el llibre ‘Ensenya’m la llengua’ del doctor Antoni Beltran

19/06/2024 - 11:03h

L’acte començarà a les 7 de la tarda i tindrà lloc al Claustre de Sant Francesc de Vilafranca.

La Junta comarcal de l’Alt Penedès del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) organitza la presentació de l’edició revisada i ampliada del llibre Ensenya’m la llengua, escrit pel metge Antoni Beltran. L’acte tindrà lloc aquest dijous 20 de juny, a les 19 hores, al Claustre Sant Francesc de Vilafranca del Penedès.

“El lèxic del català referit a la salut i a les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l’estandardització de la llengua i de la influència del castellà. Els tirons i els desgarros guanyen presència a les consultes en detriment de les estrebades i les carns esqueixades, i els chichons i sarpullits de mica en mica passen davant dels nyanyos i les granissades”. A partir d’aquesta realitat, que es descriu a la contraportada del llibre Ensenya’m la llengua (Editorial Gavarres, 2024), es recuperen paraules i expressions sobre salut i malaltia que formen part del vocabulari popular i col·loquial català i que, fins fa pocs anys, eren ben vives i d’ús quotidià.

L’acte serà presentat per Mariona Monera, presidenta de la Junta comarcal de l’Alt Penedès del CoMB i comptarà amb la presència del metge i autor, Antoni Beltran, que conversarà amb l’escriptor i periodista Màrius Serra, autor del pròleg del llibre.

“Aquesta és una obra única i molt oportuna, sobretot en un moment en què s’incorporen al nostre estressat sistema sanitari molts professionals que no tenen el català com a llengua materna […] Res més saludable que mantenir les vies de comunicació amb les paraules que els nostres avantpassats van trobar per dir com es trobaven”, escriu Màrius Serra al pròleg del llibre.

També et pot interessar

Comentaris