Jordi Romeu guanya el IV Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana amb una història cultural de la bicicleta

05/06/2024 - 10:51h

L’obra Les bicicletes i els dies és una història social, política i cultural dels últims dos-cents anys seguint els usos de la bicicleta.

El jurat del IV Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana ha acordat premiar el llibreter vilafranquí Jordi Romeu per l’obra Les bicicletes i els dies, una història social, política i cultural dels últims dos-cents anys seguint els usos de la bicicleta. El jurat ha destacat l’originalitat del plantejament i el treball de recerca i documentació, extens i acurat.

El veredicte es va fer públic aquest dimarts en un acte al bar Velódromo de Barcelona, que va comptar amb les intervencions de l’autor, Jordi Romeu; Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC; Carlota Torrents, filla de Ricard Torrents; i Gemma Redortra, editora d’Eumo. 

Les bicicletes i els dies Jordi Romeu recorre al cinema, la literatura, la crònica, els diaris i la memòria per traçar una original història sobre la bicicleta, un símbol de la societat moderna en la qual emergien nous protagonistes amb nous valors, com les dones i la classe obrera. Romeu ha valorat el premi perquè és “d’assaig humanístic i perquè darrere hi ha la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i una editorial amb una trajectòria de més de quaranta anys·. Per a l’editora d’Eumo, “aquest assaig ens convida a revisitar algunes de les grans obres de la literatura i del cinema del nostre temps”.

Durant l’acte, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va voler posar en context la figura de Ricard Torrents “un intel·lectual visionari, impulsor de la Universitat i d’Eumo Editorial, a qui volem honorar amb aquest premi que porta el seu nom”. En nom de la família, Carlota Torrents, va agraïr a la Universitat i a l’editorial la voluntat de continuar impulsant aquest premi d’assaig i ha felicitat l’autor per «aquest llibre curiós i llegidor, que evoca l’imaginari de cadascú”.

Convocat el 5è Premi

El Premi Ricard Torrents Bertrana té la finalitat de promoure el conreu i la difusió del gènere assagístic en llengua catalana. Consisteix en una dotació de 5.000 € i en la publicació de l’obra guanyadora.

La cinquena edició, que s’acaba de convocar, romandrà oberta fins al 8 de gener de 2025 i s’hi poden presentar obres inèdites, escrites originalment en català, que tractin  sobre qüestions relacionades amb les humanitats, les  ciències, l’educació i la universitat.

També et pot interessar

Comentaris