Sant Sadurní d’Anoia, seu de la VII Trobada Bastonera Infantil i Juvenil de Catalunya

22/05/2024 - 12:06h

El pròxim dissabte 25 de maig, la capital del cava aplegarà una quinzena de colles d’arreu del territori.

Sant Sadurní d’Anoia acollirà aquest dissabte la VII Trobada Bastonera Infantil i Juvenil de Catalunya, amb la colla bastonera de la capital del cava com a amfitriona en l’any que es compleix una dècada des de la seva creació. Fins a dia d’avui, 15 colles d’arreu del territori català ja han confirmat la seva assistència a la trobada, i es preveu que més de mig miler de persones assisteixin als actes de la celebració al llarg de tot el dissabte.

El president de la colla de Bastoners de Sant Sadurní, Jordi Esteve, ha explicat que organitzar la trobada ha estat “un repte molt engrescador” i ha assegurat que tots els membres de l’entitat “estem molt orgullosos de poder convertir Sant Sadurní en la capital bastonera del país per un dia, a l’any en què celebrem deu anys de la nostra fundació”.

Encara pendents d’algunes confirmacions de colles convidades, està previst que 250 bastoners i bastoneres participen en aquesta VII trobada d’àmbit nacional, així com prop de 40 músics i 200 acompanyants. En total, més de 500 persones podrien passar per Sant Sadurní d’Anoia durant la trobada, una magnífica oportunitat per donar a conèixer els diversos atractius de la vila. Tal com ha afirmat l’alcalde de Sant Sadurní, Pere Vernet, “que el nostre municipi pugui acollir aquestes iniciatives, referma el nostre compromís amb la cultura popular, tenim la sort de gaudir d’un ampli teixit cultural i associatiu. La trobada Bastonera servirà també per celebrar el 10e aniversari de la nostra colla local”.

Activitats de la trobada

La colla de Bastoners de Sant Sadurní s’ha proposat que la VII Trobada Bastonera Infantil i Juvenil de Catalunya sigui molt més que una actuació. Per aconseguir-ho s’han programat activitats des del matí fins al vespre, amb propostes lúdiques i culturals per a tots els públics. La jornada començarà a les 10.30 h del matí amb diverses visites a la fàbrica de xocolata i també al Cava Centre, l’espai museístic dedicat al cava que s’ubica a la Fassina de Sant Sadurní.

A partir de les 11 h s’han organitzat diversos tallers de balls populars i de dansa urbana, juntament amb les escoles de dansa locals i entitats de folklore local, amb l’objectiu de donar a conèixer, potenciar i fomentar la relació entre els infants de les diferents colles convidades. A la plaça de l’Ajuntament hi haurà el ball de gitanes, el ball de panderetes, els pagesos i les larves de la Festa de la Fil·loxera i diferents escoles de dansa locals. A l’Era d’en Guineu, s’hi ubicaran els elements de focs, com la fil·loxera i els Timbalers Tabalots que l’acompanyen durant les representacions, i altres elements de la Festa infantil de la Fil·loxera, com les fil·loxeretes i els ceps, i la colla infantil dels Tabalots.

A les 12 h hi haurà l’actuació de diferents colles dels Balls populars i associacions de Sant Sadurní. Hi participaran tots els elements de cultura popular de la vila. En acabar hi haurà un vermut de germanor gratuït. La cercavila de les colles bastoneres començarà a les 17h. S’iniciarà des de dos punts diferents de Sant Sadurní. A les 18h es farà una ballada de lluïment de totes les colles a la plaça de l’Ajuntament, i tot seguit hi haurà els parlaments institucionals de la trobada a càrrec de l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Pere Vernet, la regidora de Cultura, Marta Castellví, el president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, la presidenta de l’Associació de Balls Populars de Sant Sadurní, Andrea Sánchez, i el cap de colla del Ball de Bastoners de Sant Sadurní, Jordi Esteve. La cercavila acabarà amb una ballada final al mig de la plaça de l’Ajuntament. La jornada acabarà amb un sopar de germanor al qual hi estan convidades totes les colles bastoneres.

Història del ball de bastons

La colla de Bastoners de Sant Sadurní d’Anoia va néixer el 2014 amb l’objectiu de donar a conèixer els balls populars a la capital del cava. Aquell any, es va fer una crida a les escoles del municipi per crear colles infantils de diversos balls populars, i des dels mateixos centres educatius van néixer una colla de panderetes i la del ball de bastons infantils, en el que va ser l’inici de les colles de Balls Populars de Sant Sadurní.

També et pot interessar

Comentaris

1336