David Monteagudo presenta aquest dimarts la seva darrera novel·la

16/04/2024 - 11:00h

‘Anta’ és una distopia sobre una civilització perfecta i va guanyar el Premi Pedro Carbonell Castillero de Fantasia i Ciència-Ficció.

L’escriptor vilafranquí David Monteagudo presenta aquest dimarts, a dos quarts de vuit del vespre, a la sala d’actes de l’Escorxador, la novel·la Anta (Libros del Futuro, 2024), amb la qual es va proclamar guanyador del I Premi Pedro Carbonell Castillero de Fantasia i Ciència-Ficció. La presentació, organitzada conjuntament per l’editorial i La Cultural Llibreria, consistirà en una conversa entre l’autor i el doctor en Lingüística i escriptor vilafranquí José Matas.

De lectura ràpida i amena, Anta és una inquietant distopia que ens mostra una civilització, la dels aridians, que ha aconseguit mantenir-se pura, sense barreja de cap mena amb altres éssers humans. La formen uns deu milions d’individus que viuen, tots ells, en un edifici gegantí que es manté en continu moviment. De fet, la mobilitat d’aquest edifici-estat és el resultat de dotze hores de treball diari de tots i cadascun dels aridians. Tot plegat, per desplaçar-se un centímetre cada dia a través d’una plana que no té un horitzó determinat. Però, justament, aquest moviment continu, encara que minúscul a través de l’espai, és el fonament de l’organització política i social, les creences religioses i dels mites fundacionals que comparteixen tots i cadascun dels aridians. Bé, tots, no. A desgrat de tots els esforços, en aquesta civilització aparentment monolítica, també hi ha heretges i dissidents. Ara, allò que realment posarà a prova la coherència interna d’aquest model de civilització és la presència d’un antropòleg a qui se li ha encomanat la missió d’infiltrar-se en aquest edifici.

Un escriptor consolidat

Des del seu debut amb Fin, el 2009, i amb una desena de títols publicats, David Monteagudo s’ha consolidat com un escriptor capaç d’afrontar amb la mateixa solvència noveŀles fantàstiques, relats de ciència-ficció o articles sobre la vida quotidiana. No en va, allò que caracteritza l’obra de Monteagudo, a banda de la consistència de les històries i la riquesa del llenguatge, és una mirada humanista, no exempta d’humor, sobre la realitat que els toca viure als seus personatges. Anta és la segona novel·la de l’autor vilafranquí que es publica enguany, després de la publicació per Voliana edicions d’Invasió, la versió catalana de la novel·la publicada l’any 2024 per Candaya. L’any passat va publicar Fotomatón (Menos Lobos, 2023) on, amb uns textos esquitxats de reflexions personals freqüents (quan no autobiogràfiques), Monteagudo proposa un recorregut per algunes de les seves obsessions.

També et pot interessar

Comentaris