El Vendrell acull la jornada de prevenció de lesions en el món casteller

12/03/2024 - 15:09h

L’horari de les actuacions o el consum d’alcohol van ser els temes que van generar més controvèrsia

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) va celebrar dissabte passat la XXVIII Jornada de prevenció de lesions en el món casteller amb la participació de més de 150 persones d’una trentena de colles. L’Escola Municipal de música Pau Casals del Vendrell amb els Nens dels Vendrell com a colla amfitriona va acollir la jornada.

El matí va començar amb la taula inaugural on es va tractar la realitat del canvi climàtic, a càrrec d’Òscar Saladié, la generació de residus a les colles castelleres, a càrrec de Pere Alzina, i, l’alimentació i hidratació a les actuacions castelleres, a càrrec de Joel Brugués. La presentació d’un estudi sobre l’evolució i efectes de les temperatures en algunes diades, propostes de reducció de residus adaptades a les dinàmiques de les colles, i l’etern dubte de què menjar abans d’un assaig o diada, van ser les protagonistes d’aquesta primera part.

La trobada va seguir amb una sèrie de tallers que van versar sobre temes diversos com la comunicació a l’assaig i l’afectació de l’ús o no d’una app; la cura, transport, manteniment i ajust del casc, imprescindibles per garantir la seguretat que se li espera; la gestió dels comunicats d’accident, una sessió imprescindible per facilitar als equips responsables la gestió al llarg de la temporada; el taller de simulació, un petit tastet de les sessions més pràctiques que es treballen amb la col·laboració de Creu Roja Tarragona; la consideració dels castells carregats com a intents, un altre dels debats que generen opinions extremes; i un taller tècnic enfocat a l’assaig amb xarxa. Tot plegat amb la voluntat de generar aquests espais de debat i reflexió entorn temes d’actualitat de la realitat castellera.

Després de dinar van tenir lloc les ja habituals reunions d’equips sanitaris on es van tractar temes com el protocol d’assistència sanitària a la canalla o també el debat sobre la controvèrsia entre els castells i l’alcohol.

Tot plegat un èxit de jornada que, un any més, es confirma com una activitat d’intercanvi d’idees i experiències entre colles necessàries per la contínua evolució del món casteller. La jornada de prevenció de lesions va ser impulsada pel Grup pel Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller l’any 1994 i el seu objectiu és crear un espai de debat i presentar novetats en l’àmbit del món casteller, així com millorar la preparació i tècnica dels castells per reduir el risc i la sinistralitat.

També et pot interessar

Comentaris