La nova colla de Bastoners de Vilafranca serà paritària per primera vegada a la història

12/03/2024 - 12:53h

Després de mesos de preparació i una setantena d’aspirants seran catorze persones les que formaran part de la dotzena colla.

Després de mesos de preparació, una setantena d’aspirants, dos dies de convocatòria, centenars de vídeos i dades a analitzar dissabte passat sortia fumata blanca de La Nau, l’espai on es va reunir l’XI Colla per analitzar els resultats de la convocatòria.

Catorze noms que van sorgir en les primeres posicions d’un full de càlcul després d’haver creuat la puntuació del qüestionari previ, la prova de ball i l’entrevista de cada persona candidata. Tot plegat, sota uns barems que estaven establerts prèviament a les bases.

El desenllaç donava un titular contundent: per primer cop a la història, el ball estarà format pel mateix número de noies que de nois (7 i 7). Fins ara, només hi havia hagut 5 bastoneres, 2 a la colla IX, 1 a la colla X i 2 a la colla XI. Una paritat que no ha estat buscada ni forçada, ja que no es contemplava a les bases, sinó que ha estat el resultat natural d’una convocatòria feta amb perspectiva de gènere.

De fet, els Bastoners de Vilafranca són un dels balls en el qual el gènere no té cap tipus d’impacte ni en la coreografia ni en la vestimenta. També destaquen els 7 nous membres que havien estat bastoners a la Festa Major Petita. La presentació oficial dels nous bastoners i bastoneres està programada pel 13 d’abril, quan ambdues colles es reuniran i es començarà a fer el traspàs. Per endavant venen uns mesos de molta feina, tant per ensenyar les coreografies a les noves integrants com per aprendre totes les característiques i dinàmiques de funcionament del ball. Una feina que es veurà culminada als dies previs de la Festa Major 2024, amb la cercavila i acte del relleu, quan la XII Colla passarà a ser la titular.

També et pot interessar

Comentaris