827 persones vulnerables accedeixen a Cal Bolet, l’Auditori i Vinseum amb Apropa Cultura

11/03/2024 - 16:26h

Unes xifres que demostren que el projecte s’ha consolidat al municipi

El Teatre Cal Bolet, l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa i VINSEUM formen part de la Xarxa Apropa Cultura com a equipaments de programació cultural que faciliten l’accés a la cultura a les entitats socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat.

El compromís dels 3 equipaments culturals rau en posar a la disposició de les entitats un ampli ventall d’espectacles i activitats culturals que formen part de la programació habitual a uns preus accessibles. A més, des de l’auditori, es duu a terme una activitat de sensibilització cultural conjuntament amb la Camerata Penedès, l’orquestra resident, anomenada “Un matí d’orquestra”. La Camerata en col·laboració amb la musicoterapeuta Roser Ríos forma part d’aquest programa, inclòs dins l’oferta d’activitats d’Apropa Cultura.

Les entitats que s’hi inscriuen tenen l’oportunitat de visitar l’Auditori de Vilafranca, de fer un taller de música dirigit per la musicoterapeuta i d’assistir a un assaig en directe que inclou una trobada de proximitat amb els músics de la Camerata Penedès.

Apropa Cultura a Vilafranca

Les xifres demostren que el projecte s’ha consolidat al municipi. L’any 2022 362 persones van tenir accés al programa, mentre que el 2023, el nombre ha crescut fins a 827. Pel que fa les entitats beneficiades en són 36, i el nombre de grups que hi ha tingut accés aquest 2023 són 57, respecte als 25 del 2022.

L’Ajuntament de Vilafranca va adherir-se al projecte l’any 2011. Durant aquest 12 anys, han participat un total de 36 entitats socials de Vilafranca del Penedès i rodalies. Cada temporada, el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca convoca a totes les entitats adherides a la plataforma i es posa en contacte amb les que poden ser públic potencial per explicar tota la programació i les activitats paral·leles. Amb aquest acompanyament, l’entitat pot sol·licitar l’espectacle que s’adeqüi més a les seves necessitats.

Per la seva part, el VINSEUM al llarg de 2023 ha realitzat 5 activitats diferents per al públic d’Apropa Cultura amb l’objectiu de divulgar el patrimoni del museu i de la Casa de la Festa Major. Una de les activitats, “La vinya sonora”, es desplaça a les residències de gent gran per tal d’aproximar el patrimoni del museu a aquelles persones que no s’hi poden desplaçar. També s’ha ofert la possibilitat als grups d’Apropa Cultura de realitzar visites lliures gratuïtes a les seves exposicions. En el total d’activitats hi han participat 541 persones en 30 grups diferents.

Apropa Cultura és un projecte  que impulsa l’accés a un ampli ventall d’espectacles i activitats culturals a preus accessibles per persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat. Teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus obren les seves portes perquè aquests col·lectius tinguin accés a la seva programació habitual. A més, s’organitzen formacions i activitats per crear espais de diàleg entre l’àmbit social i cultural.

També et pot interessar

Comentaris