El Vendrell, proclamada oficialment Capital de la Sardana per al 2026

11/03/2024 - 09:55h

El Vendrell, que ja va ser Ciutat Pubilla de la Sardana el 2002, es convertirà en la tretzena Capital de la Sardana.

El Vendrell serà Capital de la Sardana el 2026 agafant el relleu d’Olot (La Garrotxa) capital del 2025 i de les ciutats antecessores com Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), que ha sigut la capital d’aquest 2023, o Manresa (El Bages) que ho serà aquet 2024. La decisió l’ha anunciat el coordinador de la capitalitat de SomSardana, en Víctor Sallés, aquest diumenge a la Sala Clavé de La Unió Sancugatenca, escenari on ha tingut lloc la cloenda de la capitalitat de Sant Cugat del Vallès.

El Vendrell, que ja va ser Ciutat Pubilla de la Sardana el 2002, es convertirà en la tretzena Capital de la Sardana. L’alcalde del municipi, Kenneth Martínez assegurava que l’edició del 2026 servirà per contribuir a ampliar la difusió i el prestigi social de la sardana, i també per promoure i consolidar el discurs cultural del Vendrell posant en relleu les aportacions de vendrellencs universals, com Pau Casals amb ‘Sant Martí del Canigó’ i Àngel Guimerà amb ‘La Santa Espina’.

La presentació de la candidatura del Vendrell s’impulsa a partir de la proposta d’entitats que fan que la sardana estigui present a l’actualitat al municipi amb l’organització de ballades i concerts, com són Foment Sardanista, Dansaires del Penedès i la colla sardanista La Lira Vendrellenca i perquè la vila compta amb una llarga història i tradició sardanista.

Per la seva banda, Xavier Tresserras, president de SomSardana destaca la importància de la unió i bona entesa d’aquest teixit associatiu cultural municipal que permet situar el fet sardanista dins l’agenda de la població i assegurar-ne la seva continuïtat un cop acabada la capitalitat.

Capital de la Sardana és una iniciativa de SomSardana i és l’esdeveniment de referència obligada durant tot un any, un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. També és un punt de trobada no només pel sardanisme, sinó obert a tothom a múltiples activitats que giren al voltant d’aquesta cita. La seva intenció és impactar directament sobre la societat actual, no només com una activitat sardanista per part de tots els seus registres, sinó també com un esdeveniment cultural i festiu.

La iniciativa es va iniciar el 2013 i, fins avui, els dotze municipis que han estat designats són Arenys de Munt, Barcelona, Calella, Mollerussa, Figueres, Montblanc, Perpinyà, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer i Sant Cugat del Vallès, actual Capital de la Sardana 2023. Manresa ho serà a partir del proper 16 de març i la capital de l’any 2025, serà Olot.

També et pot interessar

Comentaris