4.000 alumnes participen en les activitats de sensibilització musical de l’Ajuntament

06/03/2024 - 12:32h

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès fa una aposta ferma per acostar la música i potenciar l’hàbit d’escoltar a tot l’alumnat de primària de les escoles.

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès fa una aposta ferma per acostar la música i potenciar l’hàbit d’escoltar a tot l’alumnat de primària de les escoles de la Vila, amb el programa de Sensibilització musical. Aquest programa s’ha anat incrementant amb els anys, passant d’una sola acció de sensibilització musical a l’any en els seus inicis, a 6 en l’actualitat. La regidora de Cultura, Àngels Dalmau, ha explicat que cada any s’organitzen un seguit d’accions que, amb coordinació amb el professorat de música de totes les escoles de primària i de l’Escola Municipal de Música de Vilafranca Maria Dolors Calvet, “donen a la música la dimensió pedagògica i cultural que mereix, més enllà de les aules”. La regidora ha valorat que, gràcies a aquestes accions, més de 4.000 alumnes de Vilafranca tenen l’oportunitat d’endinsar-se en el món de la música professional de la mà de músics i pedagogs que cada any participen i col·laboren en les diverses activitats.

La Fira Musical obre el programa amb una proposta que des de l’EMM Maria Dolors Calvet ofereix a l’alumnat de 1r a 4t de primària un coneixement vivencial dels instruments que formen part d’una orquestra simfònica. En els 4 cursos que es realitza el projecte, els nens i nenes s’apropen cada any 3 grups d’instruments  i participen en 12 audicions. L’edició d’aquest any ja ha començat i s’allarga fins al 13 de març i els instruments que es descobreixen aquest any són el piano, el clavicèmbal, l’arpa i la percussió.

El 14 de març es farà la Corrandescola a l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa, una proposta adreçada exclusivament a l’alumnat de 5è de primària i liderada per l’Escola Estalella i Graells. La Corrandescola és una proposta que vincula la música popular de glosa amb la improvisació de textos que, en format de quarteta rimada elaborada pels alumnes que hi participen, treballa d’igual manera la competència lingüística i musical. És també un gran exercici de creativitat a partir de les orientacions que fan corrandistes professionals i d’un treball previ a la classe. 

Al mes d’abril, el dia 16 es farà també a l’Auditori Sona a cinquè. Aquesta acció, adreçada també a l’alumnat de 5è de primària, pretén oferir un concert en directe d’un músic professional a l’Auditori Municipal M. Rosa Juncosa i cada any té un caire temàtic que ha anat passat des de la música de jazz, la música dels Beatles o la cançó d’autor. Aquest 2024, serà la cantant Anna Roig i el tema el vincle entre la música i els sentiments.

Una altra activitat amb solera és el concert Cantània, que es farà els dies 14, 15 i 16 de maig, a l’Auditori Municipal. Aquest esdeveniment musical i pedagògic aplega a totes les escoles de Vilafranca i algunes de la comarca en el seu final d’etapa de primària. El concert és la culminació d’una feina feta amb molta intensitat per molta gent, especialment, els nens i nenes, el professorat, els claustres de les escoles i les famílies, que durant tot el curs han estat treballant per poder dur a terme un gran espectacle musical i coreogràfic. Aquest projecte està produït per l’Auditori de Barcelona i, durant tot el curs, el professorat de música assisteix a sessions de formació que culmina en un gran concert. Durant tres dies, més de 600 alumnes cantaran sobre l’escenari de l’Auditori Municipal M. Rosa Juncosa, acompanyats i dirigits per músics professionals i per narradors que van explicant el contingut de la cantata que s’hi interpreta.

Altres activitats de sensibilització

A banda de les accions descrites, cal afegir el programa Més música i els Tallers d’instruments tradicionals que gestionen conjuntament el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca i l’Escola de Música Maria Dolors Calvet de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris