L’escriptor Marc Perera i l’enòleg Martí Torrellardona obren dissabte a Vinseum el cicle “Veus i vins que s’obre pas”

29/02/2024 - 14:57h

Durant tres dissabtes consecutius narradors i elaboradors novells dialogaran sobre els seus projectes d’aconseguir una veu pròpia en dos entorns altament exigents com són la literatura i l’enologia.

L’escriptor Marc Parera i l’enòleg Martí Torrellardona obriran dissabte, dia 2 de març, a les 12 del migdia i a la sala Nogués de Vinseum, la segona edició del cicle “Vins i veus que s’obren pas”, concebut com un espai de diàleg entre autors i elaboradors que s’inicien en els seus àmbits creatius respectius amb l’objectiu d’aconseguir una expressió pròpia i personal. La vetllada estarà moderada per la filòloga Núria Ribas. El cicle, organitzat conjuntament per Vinseum, el grup editorial Penguin Random House i La Cultural Llibreria tindrà continuïtat els dissabtes dies 9 i 16 de març. Per assistir a les sessions, que culminaran amb tast dels vins comentats, cal fer una reserva prèvia a la web de Vinseum.

Traductor i escriptor, Marc Parera, que ha treballat com a redactor i coordinador del programa de debats Mil·lenium de TV3, debuta amb La nit més clara (La Magrana, 2024) com a escriptor i ho fa amb una obra delicada que s’endinsa en la vida d’un jove de disset anys i la seva davallada a l’infern de la Barcelona nocturna. Després de la mort del seu pare, en Damià, mancat d’il·lusió i d’afecte, sense saber ben bé per què, comença a prostituir-se, de manera que inicia una mena de doble vida: la d’un estudiant aplicat en els estudis, de dia, que es converteix en un xapero que ven el seu cos a estranys, de nit. Aquesta incursió en el món de la prostitució posarà el Damià en contacte amb el cantó fosc d’una Barcelona noctàmbula, violenta i sòrdida.

El sadurninenc Martí Torrellardona, es va formar com a enòleg a la Universitat Rovira i Virgili, una formació que ha ampliat i consolidat amb estades a cellers d’Argentina, el Priorat i Àustria i com a treballador de les caves Can Sumoi. Fa cinc anys va decidir donar un canvi de rumb a la seva vida i, coincidint amb una nova estada a Àustria, va començar a dissenyar el somni de crear la Fita, un projecte personal d’elaborar vins de mínima intervenció, tot aprofitant les explotacions familiars de can Patomàs i cal Nogués. Així, mentre continua treballant com a enòleg a les caves Llopart, Torrellardona ha posat en marxa un celler per fer vins al seu gust: frescos, amb poc grau alcohòlic i acideses elevades.

Del Renaixement al present

La segona vetllada, moderada per la periodista Clara Bricullé, estarà protagonitzada per Sònia Lleonart, que presentarà la novel·la Nascuda de Venus (Rosa dels Vents, 2024) i Anna Vallès en representació del celler Vinyes de Palou. Llicenciada en ciències empresarials i relacions públiques, la mataronina Sònia Lleonart ha plasmat en aquesta primera novel·la una vocació literària alimentada amb la seva participació a l’escola d’escriptura narrativa de l’Ateneu Barcelonès. La història de Nascuda de Venus s’inicia a Florència al 1510, concretament en el moment de la mort de Sandro Boticelli, un dels pintors més grans del Renaixement italià. El cas és que el pintor, que ha forjat el seu art a l’empara del mecenatge de la poderosa família Medici, lliura al seu confessor un quadre i una carta adreçada a la filla de la seva musa, Simonetta Vespucci. Transcorreguts cinc segles, una restauradora catalana emprendrà la recerca d’aquest quadre i d’aquesta carta que no van arribar mai a la seva destinatària.

Vinyes de Palou és la represa familiar del celler familiar de Can Cerdà de Palou, una masia situada a peus de la serra de Can Rossell, entre els municipis del Pla del Penedès i Torrelavit, amb una tradició vitivinícola que es remunta al segle XVII. Amb l’objectiu de recuperar el llegat vinícola de la masia, les germanes Anna i Maria Vallès van decidir al 2021 reprendre l’activitat elaboradora, interrompuda l’any 1985, amb una proposta innovadora. En aquest sentit, les responsables de Vinyes de Palou estan explorant les diverses parcel·les de la finca i seleccionen una part de la verema per vinificar-la a través de fermentacions espontànies i maceracions amb ells.

Una immersió a la Catalunya rural

La tercera sessió del cicle, que estarà moderada per la periodista Alba Esteve, comptarà amb la participació de l’escriptor i musicòleg Gal Gomila, que presentarà la novel·la Sotto voce (La Campana, 2024) i l’enòloga Mariona Morral, del celler can Morral, al municipi d’Ullastrell, a cavall de les comarques del Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Finalista del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, Sotto voce és un trillar rural ambientat a la Catalunya central, concretament a Òdena, on va néixer el seu autor. La novel·la té com a punt de partida la localització del cos sense vida d’un reconegut músic català. Al costat el cos, que presenta tots els indicis que ha estat assassinat, hi ha el fragment d’una carta d’amor. De la investigació se’n farà càrrec la inspectora dels Mossos d’Esquadra, Clàudia Blanch.

Situat a la finca del mateix nom, Can Morral del Molí és un celler que va iniciar la seva activitat elaboradora fa quinze anys seguint les pautes de l’agricultura ecològica i regenerativa amb algunes aplicacions biodinàmiques. A les diferents parcel·les de l’explotació familiar, hi ha vinyes voltades de bosc plantades de varietats blanques i negres amb ceps que tenen entre 60 i 80 anys d’antiguitat. A partir d’aquestes vinyes velles, el celler de Cam Morral elabora caves i vins de mínima intervenció.

També et pot interessar

Comentaris