Àlex Susanna presenta dimarts a Vilafranca el llibre “La dansa dels dies”
L’obra del poeta, escriptor i gestor cultural resident a Gelida és un dietari que inclou des d’observacions purament personals a reflexions de caràcter col·lectiu.
L’escriptor i gestor cultural Àlex Susanna (Barcelona, 1957) presentarà aquest dimarts, dia 27 de febrer, a dos quarts de vuit del vespre i a la sala d’actes de l’Escorxador de Vilafranca del Penedès, La dansa dels dies (Editorial Proa, 2024), un dietari en el qual va desgranant, amb l’estil fluid i viu que el caracteritza, tot un seguit de temes –des de la contemplació de la natura fins a la seva activitat professional, passant per reflexions sobre qüestions tan punxegudes com el canvi climàtic o el desencís polític- de la seva vida quotidiana fins a construir una mena de fresc que constitueix un excel·lent exemple d’un gènere literari –el dietarisme- del qual Susanna és un dels representants més destacats a casa nostra. A la presentació, organitzada per Proa i La Cultural Llibreria, hi intervindran el poeta Jordi Llavina i l’escriptor i crític literari Miquel Dalmau.
Per a Susanna, un dietari és, sobretot, una porta oberta a tractar, ja sigui en forma d’apunt o d’aforisme o com si es tractés d’un petit assaig, qualsevol qüestió vinculada amb la quotidianitat de l’autor. En aquest sentit, La dansa dels dies és un exercici que inclou comentaris sobre l’activitat professional de Susanna –vinculada en aquell moment a la direcció artística de la Fundació Vila Casas-, la reivindicació de l’obra d’artistes plàstics i literaris, la contemplació de la natura, anotacions sobre lectures, audicions musicals i àpats com a espais que, a més del plaer de les menges i les vins, es converteixen en una invitació a la conversa. Així mateix, el lector trobarà en aquest dietari referències als amics que durant el tall cronològic que ocupa, de febrer de 2021 a febrer de 2022, han mort. Precisament, La dansa dels dies s’inicia amb la notícia del traspàs del poeta Joan Margarit, el 16 de febrer de 2021, seguida d’un comentari molt personal de l’obra del poeta de Sanahuja a qui considera un dels autors catalans amb més projecció internacional dels darrers trenta anys. Lluny, però, de bastir un retrat hagiogràfic, Àlex Susanna no s’està d’assenyalar les contradiccions entre l’obra i la persona, una característica que marca el to general de l’obra: l’honestedat amb la qual va tractant el contingut dels diferents apunts.
Per bé que Àlex Susanna es va donar a conèixer com a poeta –és autor d’una quinzena de poemaris entre els quals hi ha L’anell dels anys, que va ser distingit amb el premi Carles Riba-, l’autor resident a Gelida ha desenvolupat una llarga activitat professional com a traductor, editor i gestor tant en l’àmbit públic –com a director de l’Institut Ramon Llull- com privat – va dirigir la Fundació de l’obra Social de la Caixa. Això a banda, Susanna és autor d’una àmplia i consistent obra com a dietarista iniciada amb la publicació de Quadern venecià, guardonat amb el premi Josep Pla de narrativa de 1989, i que ha tingut continuïtat amb títols com ara Quadern de Fornells (1995), Quadern d’ombres (1999), Quadern dels marges (2006), Paisatge amb figures (2020) i El món en suspens (2022).