El Vendrell inaugurarà divendres l’Any Guimerà amb un acte al TÀG

La regidora de Cultura del Vendrell, Silvia Vaquero, aquest dilluns al TÀG.
19/02/2024 - 13:54h

Hi participaran la presidenta de l’Institució de les Lletres Catalanes i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres autoritats

El proper divendres 23 de febrer, a les 19h, al Teatre Àngel Guimerà (TÀG) del Vendrell, tindrà lloc l’acte institucional d’obertura de l’Any Guimerà. Una commemoració organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del Vendrell amb motiu de la commemoració del centenari de la mort d’Angel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife 1845 – Barcelona 1924), amb l’objectiu de difondre i aproximar els diferents vessants del personatge a tot el territori i renovar la vigència de la seva obra. 

Des d’aquest dimarts 20 de febrer hi haurà a disposició del públic general un total de 200 localitats per tal d’assistir a l’acte inaugural. Es podran reservar, de forma gratuïta, a través de la pàgina web de l’Ajuntament del Vendrell.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Silvia Vaquero, ha explicat en una roda de premsa aquest dilluns al mateix recinte del TÀG que l’acte d’aquest divendres “exemplificarà el que volem que sigui l’Any Guimerà: un any obert a tota la ciutadania, el més popular possible, un any molt divers culturalment parlant, que serveixi per reviure i per redescobrir a Guimerà”.

Vaquero ha avançat com a exemple que des del mes de febrer al mes de maig es faran  al Vendrell 28 actes entorn a la figura d’Àngel Guimerà, amb propostes per a diferents públics i amb molta producció cultural de Km0.

Recordem que Àngel Guimerà, mort aquest any fa 100 anys, va néixer a les illes Canàries, d’on era la seva mare, i va passar bona part de la infància a la capital del Baix Penedès. De fet, segons ha recordat Vaquero, al Vendrell és on va tenir el primer contacte amb el català, sobretot arran de la seva relació amb els germans Ramon i Vidales.

Acte inaugural al Vendrell

A més dels parlaments institucionals, l’acte d’aquest proper divendres al TÀG del Vendrell presentarà tres facetes d’Àngel Guimerà, amb recitació de poesia, lectures dramatitzades i una intervenció musical. L’acte serà conduit per l’escriptora i periodista vendrellenca Gemma Ventura, Premi Josep Pla de novel·la 2023 per la seva primera obra publicada, ‘La llei de l’hivern’.

El programa de l’acte serà el següent:

  • Salutació i rebuda a càrrec de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez.
  • Presentació i programació de l’Any Guimerà a càrrec de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.
  • Glossa sobre la figura d’Àngel Guimerà, a càrrec de Ramon Bacardit, comissari de l’Any.
  • Recitació de poemes d’Àngel Guimerà, a càrrec de Blanca Llum Vidal.
  • Lectura dramatitzada de fragments teatrals de Guimerà, a càrrec de Mercè Pons i Xavier Ripoll.
  • Interpretació de la sardana de la Santa Espina, a càrrec de Marina Rossell (veu) i Xavi Lloses (piano).
  • Cloenda de l’acte a càrrec de Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat.

Àngel Guimerà, fill de pare vendrellenc i mare canària, va viure a la casa pairal familiar del carrer de Santa Anna, número 10, del Vendrell. En aquesta casa va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català. Posteriorment va triomfar en el món teatral, atès que l’intel·lectual va esdevenir l’autor més emblemàtic del teatre català i va tenir una gran projecció internacional.

Es pot trobar més informació sobre aquest 2024 com l’Any Guimerà a la pàgina web
https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2024/anyguimera

També et pot interessar

Comentaris