Divendres s’inaugura l’exposició ‘Les col·lectivitats agrícoles al Penedès (1936-1939)

01/02/2024 - 12:00h

Fins al 18 de febrer es podrà visitar a la capella de Sant Joan de Vilafranca

L’exposició Les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939 que s’inaugura avui, a les vuit del vespre a la capella de Sant Joan, de l’Institut d’Estudis Penedesencs recull la trajectòria de les 35 col·lectivitats agrícoles que van en 32 municipis penedesencs durant la Guerra Civil espanyola de 1936-1939. L’exposició consta de 15 plafons i d’un catàleg, i ha estat comisariada pels historiadors Ramon Arnabat i Guillem Puig. Explica la formació i funcionament de les col·lectivitats agrícoles al Penedès durant la Guerra Civil espanyola amb la voluntat de comprendre aquestes iniciatives camperoles comunitàries en el marc de les transformacions econòmiques i socials que es produeixen a Catalunya a partir del juliol de 1936. Les col·lectivitats agrícoles, tot i que sovint oblidades, formen part de la nostra història i de la memòria democràtica del nostre país.

Al Penedès s’han documentat un total de trenta-cinc col·lectivitats agrícoles en un total de trenta-dos, amb un total d’unes 2.000 hectàrees de vinya, cereals, horta, oliveres i ametllers, fruiters, i uns 2.000 membres. Les col·lectivitats comptaven amb terres expropiades i d’altres d’aportades pels pagesos, edificis, cellers i eines, així com granges d’aviram, conills i porcs. L’objectiu de les col·lectivitats agrícoles era satisfer les necessitats dels seus integrants i contribuir a construir una societat igualitària i democràtica, com a culminació del procés de mobilització camperola. La majoria de col·lectivitats foren impulsades per la CNT, però també hi participaren en alguns municipis el POUM, la UGT o la Unió de Rabassaires (UdR).

Presentació del llibre

El passat divendres 19 de de gener es va presentar al Centre Cultural Can Cartró (Subirats) en el marc de les XIII Jornades de Memòria Històrica de Subirats.

En l’acte de presentació de les XIII Jornades de Memòria Històrica de Subirats van intervenir Joan M. Girona i Montse Rubio del CESUB, Jordi Font director del Memorial Democràtic de Catalunya i Jaume Domènech alcalde de Subirats.

Els autors del llibre Les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939, els historiador Ramon Arnabat i Guillem Puig van repassar en la seva intervenció la trajectòria de les col·lectivitats agrícoles a Catalunya i al Penedès, mostrant la seva importància, tant com a forma de gestió comunitària de la terra, com a nova forma de treball i vida que es va voler implantar durant la Guerra Civil espanyola.

El llibre Les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939, aporta molta informació inèdita sobre aquesta experiència al Penedès, en el que participaren unes 2.000 famílies jornaleres i pageses i que explotaren més de 2.000 hectàrees de terra en 35 col·lectivitats existents en 32 municipis. El llibre complementa l’Exposició amb el mateix títol i la web: https://www.totselsnoms.org/collectivitzacions-agraries/

El llibre és el número 233 de l’Institut d’Estudis Penedesencs i els socis de l’entitat podran recollir-lo gratuïtament a les seus de l’IEP a Vilafranca del Penedès, el Vendrell i Vilanova i la Geltrú. I aquells que no en siguin socis podran adquirir-lo al preu de 15€ a les llibreries del Penedès i a les seus de l’IEP.

Durant aquest mes de gener, l’exposició Les col·lectivitats agrícoles al Penedès, 1936-1939, a tombat per diversos nuclis de Subirats: Ordal, Can Cartró, Lavern i Sant Pau d’Ordal. El dissabte 20 de gener es va celebrar un taula rodona sobre “Col·lectivitats agrícoles i propietat de la terra” en la que participaren Xavier Roig i Guillem Puig.

La foto correspone a un moment de l’acte de presentació.

També et pot interessar

Comentaris

1336