Ramon Saumell dona imatges inèdites dels castells i la festa major als Castellers de Vilafranca


Són pel·lícules enregistrades en 16 i 8 mm dels anys 50, 60, 70 i 80 que els verds cediran a l’Arxiu Comarcal per la seva conservació i catalogació
Aquest dimarts es feia pública la donació que ha fet el vilafranquí Ramon Saumell d’una col·lecció de pel·lícules enregistrades els anys 50, 60, 70 i 80 en 16 i 8 mm. Hores i hores de gravació tot digitalitzat amb imatges inèdites d’actuacions castelleres i de les festes majors d’aquelles èpoques, algunes amb una imatge de molta qualitat per l’època en què era. En total, 52 arxius que els Castellers de Vilafranca lliuraran a l’Arxiu Comarcal perquè aquest en faci la conservació i la catalogació adient. Abans, però, de fer aquest pas els verds convocaran els més veterans de la colla per poder aportar una catalogació exhaustiva en el màxim d’imatges possibles. Carles Mata, president dels Castellers, agraïa públicament aquesta donació qualificant-la de “molt valuosa”. Per la seva banda, Saumell explicava que tot i que viu des dels 15 anys a Vilanova mai s’ha perdut els castells i la festa major vilafranquina. A l’acte també hi era present la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, que va qualificar la donació “de molt valuosa per la riquesa sociològica i cultural que ofereixen les imatges”.

Passió pel bestiari
A banda d’aquesta passió pel folklore vilafranquí, Saumell també admetia que la seva altra gran passió és el bestiari català i reconeixia que té actualment 50.000 fotografies digitalitzades de tot el bestiari del país.
La roda de premsa de dimarts també era un reclam perquè l’era del tàndem Mata-Benet acaba aquest dissabte amb l’assemblea ordinària que celebraran els Castellers de Vilafranca a la seva seu, Cal Figarot. “Han estat quatre anys molt emocionants”, deia Benet. Pel cap de colla sortint, un dels moments més especials havia estat el retorn de la pandèmia, i a l’hora de valorar els millors moments d’aquests quatre anys que deixen enrere en relatava molts. Com la primera diada de Tots Sants en què es van provar castells de nou, el primer Sant Fèlix amb el 3d10, guanyar el concurs després d’haver perdut l’anterior, el 9d9f el pilar de 9, l’espectacle del Liceu o el darrer viatge a Mèxic. “Tots tenen el seu moment especial i no n’hi ha cap que diguis aquest és el millor moment”, reflexionava Benet.
De la seva banda, Carles Mata es mostrava satisfet de la feina feta. “Tenim més de mil socis, una assistència d’assaig molt alta, i això és mèrit de tota la junta”. Després d’agrair a la premsa assistent el suport durant tota aquesta època, Benet afegia: “Sempre hem tocat de peus a terra”. “Encaro l’any amb la mateixa expectativa de quan vam començar, amb la mateixa iŀlusió de ser-hi i de començar a fer castells amb la responsabilitat, com a casteller de venir als assajos”, va cloure.
Dues assemblees
Mentre no arribi l’assemblea extraordinària del següent dissabte, dia 10, la colla serà gestionada per una junta gestora formada per expresidents i excaps de colla. El dia 10 quedarà aprovada la nova junta dels verds –només se n’ha presentat una– que tindrà com a cares visibles Ernest Gallart com a president i Àngel Grau com a cap de colla.
Finalment, Mata va fer una crida extensiva als membres de la colla que assisteixin aquest dissabte a l’assemblea perquè aportin llet de vaca, davant d’una necessitat d’urgència del Banc d’Aliments.