Vinseum tanca el 2023 amb 57.136 usuaris, un increment del 6% respecte l’any anterior

23/01/2024 - 15:45h

Ara tots els esforços se centren amb la inauguració del nou edifici que es farà en dues fases, la primera pel maig i l’obertura total per l’octubre

El 2023 Vinseum (Museu de les Culturals del Vi de Catalunya) va acollir 57.136 usuaris, una xifra de rècord que consolida la tendència ascendent de l’equipament en els darrers anys, fent palès la seva importància a l’escena cultural vilafranquina. Una de les claus d’aquestes dades es troba en el constant creixement de públics tant a l’activitat cultural programada a Vinseum com l’augment de visitants a la Casa de la Festa Major i d’usuaris de la Taverna.

El tancament temporal de l’exposició permanent mentre es prepara la reobertura del nou Vinseum ha obligat a reduir la proposta expositiva, fet que ha suposat un lleuger descens en la xifra de visitants, un 10% respecte el 2022. A aquesta baixada cal sumar-hi la dels visitants a les exposicions temporals, una activitat que s’ha vist molt reduïda pel fet que l’exposició de prefiguració ‘Alcem la copa!’ ha ocupat l’únic espai d’exposicions temporals del museu durant tot l’any. No obstant això, la xifra global d’usuaris de l’activitat expositiva i cultural celebrada a Vinseum creix un 3% gràcies a la gran afluència en actes tant propis com externs al Museu. Les activitats acollides pel museu han aconseguit una xifra rècord de
25.936 usuaris, la qual cosa suposa un 28% més de públic que l’any anterior. Destaca especialment l’Auditori de Vinseum, que al llarg d’aquests últims 12 mesos ha donat cabuda a 13.183 persones.

A la roda de premsa de balanç i presentació de les activitats per al 2024 hi han assistit la regidora de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau i el director de Vinseum, Xavier Fornos.

La Taverna de Vinseum també despunta pel seu constant i potent creixement: El 2023 el nombre d’usuaris ha incrementat un 16%, arribant als 16.186 clients. Es tracta d’una xifra que es preveu que segueixi en augment en aquest 2024 gràcies a l’oberta del nou edifici i l’increment de la seva capacitat d’aforament que preveu el projecte.

Com és habitual, els moments àlgids de l’activitat cultural anual a Vinseum han estat el VilaPensa, la celebració del Dia Internacional dels Museus (DIM) i el MOST Festival, que també milloren les seves dades any rere any. El VilaPensa aconsegueix els 3.000 espectadors (un miler més que 2022), mentre que l’activitat cinèfila del Most ha ocupat 6.400 butaques (dues mil més que les de 2022).

L’activitat educativa també ha patit una reducció dels seus usuaris a causa del tancament de l’exposició permanent del Museu. Una caiguda del 23% però que s’ha suavitzat gràcies al manteniment de l’activitat a la Casa de la Festa Major i dels projectes que es duen a terme amb la xarxa d’Escoles Amigues, amb qui se celebren projectes com les presentacions de TRECs o el Petit Congrés mantenint així el vincle i l’activitat amb el públic escolar.

Pla d’accions 2024

Vinseum entra al 2024 amb una fita ben clara: inaugurar l’exposició definitiva del nou museu i, amb ella, l’obertura d’un equipament totalment renovat de cara a la tardor. De fet, tal i com ja es va dir en el seu dia la previsió és obrir en dues fases el nou edifici. Una primera que seria pel maig amb l’obertura de la planta baixa i soterrani i la segona que posaria en marxa tot el nou edifici seria per l’octubre. Es tractarà doncs d’un any transcendental en la història de la institució, plena de feina i il·lusió, on es treballarà a fons per bastir el nou Vinseum.

Mentre Vinseum es prepara per reobrir, la Capella de Sant Pelegrí acollirà una nova exposició temporal: 129 Vides. De quan la pesta negra arriba a Vilafranca. Aquesta mostra que obrirà l’1 de març donarà a conèixer una part important del jaciment arqueològic que va aparèixer durant les obres de construcció del nou Vinseum al solar de Cal Pa i Figues: una necròpolis medieval amb les restes de 129 persones mortes a causa de la pesta negra. Aquesta exposició estarà oberta fins a inicis de 2025 i, per tant, acompanyarà al Museu en aquesta última etapa d’obres i la seva reobertura.

Com no podia ser d’altra manera, tot i estar immers en un procés de renovació, Vinseum mantindrà el pols de la seva activitat cultural tal com ha fet durant el 2023, amb l’embranzida dels dos grans festivals: VilaPensa i Most i amb el reforç dels lligams i les col·laboracions amb agents culturals locals com són el Jazz Club Vilafranca, el festival EVA, La Cultural, Ràdio Vilafranca, la Biblioteca Torres i Bages o l’Arxiu Comarcal.

També et pot interessar

Comentaris