Instal·lació poètica i artística de Santi Borrell a la Rambla de Sant Francesc de Vilafranca

Instal·lació del poema de Santi Borrell a la Rambla de Sant Francesc de Vilafranca.
17/01/2024 - 12:00h

Divendres es presentarà l’obra ‘Vint lletres i un accent’ que s’ha ubicat a tocar del monument a Manuel Milà i Fontanals

Aquest proper divendres, 19 de gener, es presentarà la instal·lació poètica i artistica ‘Vint lletres i un accent’ del poeta Santi Borrell a la Rambla de Sant Francesc de Vilafranca; concretament, a les 21 h i davant del monument a Manuel Milà i Fontanals.

Aquesta instal·lació s’inclou dins de la programació de les Festes de Sant Raimon i, segons explica el mateix autor, és un vers de vint lletres i un accent: “La tristesa és immortal’. “L’obra també es podria subtitular: ‘La felicitat és inacabable’, com una contraprestació a les emocions canviants”, diu també Santi Borrell.

“El vers és una reflexió sobre l’emoció i el temps, sobre la tristesa i la felicitat, sobre la brevetat o la perdurabilitat de les emocions. La impermanencia”, afegeix el poeta.

L’autor explica també que vol remarcar aquest fet “per tal que les emocions siguin analitzades, sobre com podem difondre les emocions d’una altra manera, sobre com hem estat educats o com eduquem les emocions a través un llegat”. “La felicitat és breu, s’acostuma a dir. Aprofia els bons moments, també s’acostuma a dir. El vers sobre la tristesa queda emmarcat en uns dies de festa, no pas com un contrast o un contrapunt. Sense felicitat, no hi ha tristesa”.

Santi Borrell diu que és “una reflexió, precisament, feta per valorar la felicitat, per gaudir l’existència, per aprofitar la brevetat del ser i de l’estar. La qüestió és l’ocupació de l’espai públic, com a punt de trobada real entre totes les emocions”.

A més, el poeta penedesenc planteja una reflexió sobre la tristesa i la seva perdurabilitat, sobre la tristesa que deixem o la tristesa que rebem. “La tristesa, en el fons, és un llegat històric, és una cultura que rebem, és una ideolgia de profunditat que ens donen. El tema donaria per escriure un assaig”, explica Borrell.

La instal·lació que es pot veure ja a la rambla vilafranquina forma part de programació de les Festes de Sant Raimon d’enguany i formarà part d’aquest cicle festiu.

Segons instal·lació de Borrell

Aquesta és la segona instal·lació que presenta l’autor Santi Borrell al Penedès, després de ‘Vinyes mortes vora el cel’, presentada al juny del 2022 i que va tenir un gran impacte, amb el suport de la Unió de Pagesos. Tanmateix, Borrell recorda que l’obra “va ser sabotejada en circumstàncies molt estranyes, al cap de set mesos, amb indicis clars que va ser treta per pressions internes”.

La intenció de l’autor és, finalment, “poder treballar amb calma i llibertat, per tal de poder difondre tot el material, totes les idees que he acumulat al llarg d’aquests últims quinze o vint anys, obres que engloben poemes visuals, poemes objectes, instal·lacions, peces conceptuals i accions”.

També et pot interessar

Comentaris