El riudebitllenc Jordi Romeu Carol guanya el III Premi de Narrativa Ciutat de Reus

18/12/2023 - 14:00h

El jurat va valorar de l’obra guanyadora titulada ‘L’últim transhumant’ la facilitat per mantenir la tensió de l’acció del relat al llarg de les 246 pàgines

L’escriptor riudebitllenc Jordi Romeu Carol va rebre el premi de Narrativa Ciutat de Reus, dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra, amb L’últim transhumant, una novel·la, segons el jurat, ben construïda i que sap mantenir viva l’atenció del lector des de l’inici fins al final a còpia de trenar diverses veus narratives. També en destaca que tracta uns fets de gran interès: el final d’una activitat tradicional que s’extingeix i els canvis profunds que ha sofert la vida a pagès en les darreres dècades del segle XX i primeres del XXI. A més d’aquest testimoni històric, la novel·la també ofereix una mirada precisa sobre un ampli territori del nostre país, des del Penedès fins a la Cerdanya. L’autor, nascut a Sant Pere de Riudebitlles el 1978, té diverses obres publicades, entre elles novel·la, relat breu i recerca històrica.

L’últim transhumant narra l’últim viatge amb el seu ramat i a peu d’un pastor que cada any travessa mig país per camins ancestrals des de la plana del Penedès fins a les pastures de Llívia, a les Bulloses, ja en territori francès. No és només aquest viatge, però, el que apareix a la novel·la. També s’hi tracta la problemàtica de la droga als anys 80 en pobles petits, els processos degeneratius de les malalties o els retrobaments d’antigues amistats que es van perdent amb els anys. Segons Romeu, la novel·la vol ser un reconeixement d’un ofici que està a punt de desaparèixer però que va ser d’una gran importància pel país des de temps remots fugint, però, de la seva idealització perquè, al cap i a la fi, era una feina dura i sacrificada que poca gent podia fer.

D’un total de 57 originals presentats d’autors predominantment del gènere masculí i procedents de diversos llocs de Catalunya, el jurat va escollir L’últim transhumant valorant la facilitat per a mantenir la tensió de l’acció del relat al llarg de les seves 246 pàgines.

Jordi Romeu Carol és caporal del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya actualment destinat al parc de Vilafranca del Penedès i ha dedicat els últims anys a la creació literària. Fins al moment ha publicat quatre novel·les, un llibres de contes per a adults, ha participat en un recull de relats dedicats al Pirineu amb altres autors i ha editat un llibre sobre història local del seu poble natal. També ha col·laborat en diverses revistes com, per exemple, la revista Querol, del Grup de Recerca de Cerdanya. Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a l’INEFC Barcelona, i en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Oberta de Catalunya, la seva formació literària comprèn diversos cursos a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Es donà a conèixer amb la novel·la Petonets pels puestus o a la recerca de l’amor sincer (Cossetània Edicions) i amb la qual va guanyar el XXII Premi de narrativa Vila de l’Ametlla de mar. El novembre de 2015 va sortir al mercat la seva segona novel·la, en aquest cas anomenada Descalça (Editorial Gregal). El 10 de novembre de 2017 va rebre el premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions que atorga el Cercle de les Arts i les Lletres de les valls d’Andorra i que està dotat per Morabanc amb el recull de contes Honor de poble poble. (Pagès Editors). El mes de març de 2018 publica la novel·la El gran salt d’en Clarinet (Pagès Editors), aquesta novel·la parla de les vicissituds ocorregudes en un poble just abans del relleu en l’alcaldia del seu ajuntament. El mes de setembre de 2019 va publicar Terra de marca, una novel·la històrica emmarcada al segle X al Penedès juntament amb l’escriptor Jaume Font i Esbert altra vegada amb Editorial Gregal i posteriorment, en una segona edició, amb Pagès Editors.

El 2022 va participar en el llibre Els camins escrits del Pirineu (Editorial Salòria) on diferents autors aporten les respectives mirades al paisatge mentre els seus protagonistes recorren els senders del territori pirinenc. També el 2022 va editar, per encàrrec de l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, el llibre Ventanes de vida, recull d’història de Sant Pere de Riudebitlles, on recollia els articles publicats al programa de Festa Major de la població des de l’any 1989.

En l’àmbit organitzatiu, té una llarga experiència en la planificació i execució d’esdeveniments esportius i culturals i en la gestió d’equips humans per a la realització de tasques diverses. S’hi poden incloure, aquí, la direcció d’entitats sense ànim de lucre o en l’empresa privada. Pel que fa a l’àmbit cultural és el coordinador del projecte Riudelletres que organitza una trobada anual entre professionals del món del llibre, per posar en comú noves formes de promoció de la literatura. Durant les jornades de Riudelletres també s’organitza una fira de llibres. També ha participat en desenes de presentacions de llibres com a ponent i com a entrevistat, en tertúlies literàries, en mitjans de comunicació i ha escrit diversos articles en revistes gratuïtes.

Actualment condueix el club de lectura Celler de lletres de la biblioteca Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d’Anoia.

També et pot interessar

Comentaris

1336