Els Falcons de Vilafranca tanquen la temporada del seu 64è aniversari

14/12/2023 - 12:00h

La colla de la faixa verda va fer una actuació lluïda al Teatre Casal amb l’escala d’11 i el pilar de sis per sota carregats

Els Falcons de Vilafranca van celebrar el seu 64è aniversari, com ja és habitual, a principis d’aquest mes de desembre. La colla va preparar un seguit d’actes entre l’1 i el 8 que ofrenaven a la Vila un seguit d’activitats de diferents caires.

Per encetar l’aniversari, es va poder gaudir del pregó, enguany dut a terme per l’exfalconera Laia Gallart i Milà, una persona implicada durant 10 anys a la colla, com a grallera. A més a més, va formar part de diverses juntes i va treballar intensament per mantenir el model de grallers propis del que disposa la colla. Per altra banda, també va ser una de les impulsores de la creació de les peces pròpies dels Falcons de Vilafranca, organitzant un concurs de composició per tal de triar-les.

El dissabte dia 2 de desembre, es van oferir els tastets de cassoles, una versió ampliada dels tastets de vins mensuals que ofereix la colla. En aquest format d’aniversari, les persones inscrites van poder gaudir de 8 tapes de cullera, 5 preparades per restaurants de la comarca (Le Borinot, Cal Ramon, Cal Pau Xich, La posada de St Pere i Enoteca La Central) i 3 preparades per socis i simpatitzants de la colla (Marta Martínez, Dani de Lamo i Montse Martí), tot finalitzat amb postres de La Nocciola i regat amb vins i caves del Penedès (Albet i Noya i Escofet Rosell). Un acte consolidat com un dels plats forts de l’aniversari que demostra la gran demanda de tiquets que es va fer. Per raons logístiques, la colla pot oferir un total de 65 places que es van esgotar en poc més d’una hora.

Un acte inèdit

Per finalitzar el primer tram de l’aniversari, La colla vilafranquina va proposar un acte inèdit en el seu aniversari: El repte d’orientació. Aquest acte es va concebre amb la idea de proposar un joc que pogués agrupar gran varietat de perfils de públic i així ho van aconseguir. El joc, basant-se en les curses d’orientació, reptava als participants a trobar tot de fites amagades per Vilafranca i apuntar el corresponent comprovant. Aquest recorregut llarg però poc tècnic va propiciar que grups de joves, famílies i fins i tot persones en solitari s’animessin a passar el matí recorrent els carrers de la vila i descobrint indrets d’especial interès que poder eren desconeguts. Des de l’organització, valoren molt positivament la resposta del públic i asseguren que pot ser un acte que arreli al calendari d’aniversari. Després de descansar durant els dos dies laborables, el dia 6 de desembre va tenir lloc la 30a edició del Rally Falconer, acte consagrat de l’aniversari i que enguany celebrava efemèride. Aquesta gimcana porta a 35 cotxes de 4 persones a passar el matí recorrent el Penedès, tot portant penyores, resolent qüestionaris i, com no, realitzant proves físiques. Un acte amb una gran afluència de públic i lamenten no poder ampliar el número de cotxes participants, però a l’hora valoren molt positivament que, 30 anys desprès de la primera edició, any rere any i generació rere generació encara es mantingui aquesta il·lusió per participar-hi. L’acte va finalitzar amb un dinar de germanor i la posterior festa a càrrec de Dj Capi i l’aparició sorpresa de la Sidral Brass Band.

Per continuar, el dijous 7, aprofitant el dia de pont de totes les escoles vilafranquines, els Falcons van oferir un matí per als més petits. A la Plaça Penedès, davant del monument als falcons, tots els nens de la vila van poder gaudir de diversos tallers, inflables i de l’actuació del duet All Foll, que va amenitzar la jornada amb música en directe.

Per concloure els actes, el dia 8 de desembre van celebrar el dia principal d’aniversari.

La jornada va arrancar ben d’hora amb les matinades d’aniversari, acte recuperat l’any passat pels grallers i exgrallers de la colla. El recorregut va portar als mes matiners de la Plaça Penedès al local dels falcons, on van poder gaudir d’un esmorzar popular de forquilla. Un cop ben esmorzats, la colla es va concentrar davant del teatre casal, on al punt de les 12 van iniciar una petita cercavila, acompanyats per la música dels Filibusters, fins al cap d’amunt de la Rambla Sant Francesc, on la pregonera va fer els honors d’encendre la tronada d’aniversari que van preparar els 3 mosqueters. Un cop la tronada anunciava l’actuació, tots els Falcons i exfalcons van enfilar cap al casal per realitzar l’actuació de lluïment. L’actuació va comptar amb un centenar de falcons i exfalcons que van oferir al públic assitent una actuació més que complerta, on van destacar l’argument principal de la tècnica: doblar figures. Per aquest motiu és van poder veure grans figures simultànies que posaven sobre la taula l’espectacularitat i plasticitat dels falcons. A més, es va poder gaudir d’alguna figura menys vista en les actuacions habituals, com és el cas de la torreta grossa, figura que van descarregar amb alguna dificultat però meritòriament, ja que feia uns quants anys que no es veia. La colla però, va encetar l’actuació amb un repte ben ambiciós: L’escala d’11. Aquesta construcció ha portat de corcoll a totes les generacions que l’han volgut fer per aniversari, donat que la inclinació de “la plaça” hi suma un punt de dificultat, enguany però, l’estructura es va carregar amb rapidesa i donava esperances de descarregar-se, tot i així quan ja sortia la canalla, un dels trams entremitjos de l’escala va cedir i va deixar, per tercer cop al Casal, l’escala d’11 en carregada.

També és destacable el pilar de 6 carregat que va concloure l’actuació, pilar que enguany s’ha carregat 3 vegades més però que no s’ha aconseguit descarregar. Un cop finalitzada l’actuació, tots els participants de l’actuació van poder gaudir del tradicional dinar d’aniversari.

També et pot interessar

Comentaris