L’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès celebra els 40 anys amb diversos actes

Una estança de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (Foto: ACAP)
11/12/2023 - 09:00h

Els propers es faran a partir d’aquest dimarts, 12 de desembre, i tots els anunciats tindran lloc al mateix equipament a partir de les 19h dels dies previstos

Enguany s’escauen els 40 anys de la inauguració, el dia 11 de setembre de 1983, de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (ACAP). Aquesta infraestructura cultural forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals, i està adscrita al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Gestionat conjuntament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, ha canviat dues vegades de seu; la primera ubicació es trobava a la Plaça de l’Oli, on avui hi ha la Biblioteca Comarcal Josep Torras i Bages. L’edifici actual de l’arxiu, d’uns 1.800 metres quadrats, fou edificat en un solar municipal pels arquitectes Rob Dubois, Shuichi Kobari, Jordi Hidalgo i Daniela Hartmann i custodia en l’actualitat 4900 metres de documentació, si bé la seva capacitat supera els 8 quilòmetres.

L’edifici esta construït a partir de l’articulació de tres components bàsics i independents entre sí. El primer, el dipòsit documental, el segon, la sala de treball i, el tercer, la sala de consulta. La sala de consulta apareix com un element voladís, sustentat per les lletres ARX. Els tres elements, estan relligats per una coberta que fa d’aïllant tèrmic del dipòsit documental.

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès és la principal institució arxivística de la comarca de l’Alt Penedès. Té la missió d’aplegar, conservar i difondre el patrimoni documental de la comarca. Vilafranca, pel caràcter d’antiga capital de Vegueria i Corregiment, també conserva documentació que afecta les comarques que conformen el Penedès històric.

Per la seva condició d’arxiu històric, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès recupera tota aquella documentació que és en mans de particulars o d’administracions públiques que té una rellevància especial per al coneixement de la nostra història col·lectiva.

També funciona com Arxiu Administratiu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, gestionant la documentació generada per l’acció política i administrativa dels departaments, serveis, organismes i empreses d’aquestes administracions. L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès hi té el seu Servei de Transparència, Gestió Documental i Arxiu.

En aquest sentit, l’arxiu penedesenc és una institució al servei de l’administració, dels investigadors i dels ciutadans. Els fons documentals, públics i privats, abasten continguts molt diversos i poden incloure qualsevol tipus de documents (textuals, gràfics o audiovisuals) i presentar-se sobre qualsevol mena de suport, des del pergamí o paper fins a l’electrònic.

Els fons més rellevants són els municipals de Vilafranca (1845-2002), els notarials (1342-1986), els de l’administració reial i senyorial (1354-1835) i els judicials (1835-1998), a més dels fons fotogràfics de diverses institucions i particulars i dels fons audiovisuals de la imatge i el so.

Actes previstos

Per tal de commemorar aquesta efemèride, s’han preparat un seguit d’actes, que es concentraran al llarg dels dies 12, 14, 15 i 19 de desembre. Seran tres xerrades i un acte més institucional, on s’espera l’assistència de representants polítics.

Dimarts 12 de desembre

“Els fons audiovisuals, eina a per a la història recent”, a càrrec de Josep Mª Masachs, ex director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (1983-2021). Abordarà els fons fotogràfics i audiovisuals del centre (1880-2010) i la seva posada en valor com a fonts que informen sobre la història local contemporània.

Dijous, 14 de desembre

Presentació del llibre de Gerard Ferret Colomer, guanyador del Premi de Recerca Històrica 2023 que atorga el Consell Comarcal de l’Alt Penedès: L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972). El treball estudia una institució obrera dedicada a la cultura i la instrucció, que fou clausurada durant el franquisme pel seu perfil ideològic. Intervindran Gerard Ferret i Jordi Romeu, autor del pròleg.

L’ACAP ha col·laborat en aquesta edició i en la recerca que l’ha generat, de manera que és una gran satisfacció presentar la contribució d’un jove investigador centrat en la història local.

Divendres, 15 de desembre

Acte institucional amb la presentació de l’auca dels 40 anys Ventures i desventures d’un arxiu. Que en fa quaranta de res / l’Arxiu de l’Alt Penedès”. Anirà a càrrec de Joan Solé Bordes, autor del text; i Lluís Masachs, autor de les il·lustracions.

També es comptarà amb la presència de Josep Mª Masachs, ex-director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (1983-2021) i el personal actual; i s’hi comentaran els rodolins de l’auca i les il·lustracions que s’hi corresponen, l’excusa perfecta per a repassar la trajectòria de la institució durant quatre dècades.

Dimarts 19 de desembre

“Com explotar un fons documental des de múltiples perspectives: el cas dels judicials”, a càrrec de Jordi Vidal Pla, historiador.

Es tractarà dels usos dels rics fons documentals de Vilafranca del Penedès i el seu partit judicial (segles XV-XX). Aquests fons de l’administració de justícia, salvats in extremis de la seva desaparició, suposen un bon recurs per retratar la societat de cada època. Tota mena de plets, processos incoats i sentències, permeten l’estudi de les classes socials desfavorides, les disputes territorials o econòmiques, així com una incursió en el món de la criminologia.

Tots els actes programats tindran lloc a les 19 h dels dies indicats.

També et pot interessar

Comentaris