Vilafranca commemora Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona

28/11/2023 - 11:00h

L’acte es farà aquest dimecres, a les 19h, al Centre Artístic Penedès L’Agrícol organitzat per la secció literària de l’entitat

La Secció literària del Centre Artístic Penedès L’Agrícol commemora Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona, màxim representant de la literatura catalana del Barroc i figura cabdal del nostre patrimoni cultural. La celebració es fa en el marc de l’Any Rector de Vallfogona en el quatricentenari de la seva mort, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes per encàrrec de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La commemoració comptarà amb el poeta i rapsoda Josep Pedrals, comissari del centenari, i l’escriptor Miquel Florido. L’acte inclourà  la participació del voluntariat lector EVA354 que recitaran poemes de Francesc Vicent Garcia. L’acte se celebrarà aquest dimecres, 29 de novembre, a les 19h, al Centre Artístic Penedès L’Agrícol (passatge d’Alcover, 2 de Vilafranca del Penedès) organitzat per la secció literària de l’entitat.

Francesc Vicent Garcia es pot considerar com al poeta català més important entre Ausiàs Marc i Jacint Verdaguer. Es tracta d’una figura complexa, en la qual es combina un component històric, un de literari i un de llegendari. Va néixer a Saragossa de manera accidental el 1579, però passà tota la infantesa a Tortosa ja que els pares eren tortosins, i va morir a Vallfogona de Riucorb el 1623.  Va ser el primer poeta en llengua catalana que escriu a la manera dels poetes barrocs. La seva obra, d’una qualitat excepcional, és el gran referent de la poesia en llengua catalana fins a la Renaixença.

En paral·lel al seu reconeixement dins el món literari, el Rector de Vallfogona també és un mite que forma part de l’imaginari col·lectiu català, on apareix com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer. És el personatge més característic de l’humor clerical català. Vicent Garcia va destacar pel domini en la utilització dels temes com l’amor, l’escatologia, l’erotisme i el sarcasme.

Josep Pedrals és poeta i rapsoda. La relació amb l’obra de Francesc Vicent Garcia ve de lluny. N’ha estat un autèntic valedor en els escenaris, recitant-ne la poesia. El reivindica com a un dels grans mestres de la poesia catalana.

Josep Pedrals es dedica a la poesia des de diversos fronts: n’escriu llibres d’investigació, divulga i recita poesia, organitza celebracions poètiques, dirigeix el festival Barcelona Poesia i posa versos a la música de diversos compositors o expandeix la teatralitat del vers.

Les seves recents aportacions en format llibre són Els límits del Quim Porta (2018; premi Homo Fabra; premi Llegir en Cas d’Incendi; premi Ciutat de Barcelona de Literatura), El joc del penjat (2022) i Confessió del goliard (2022).

En el camp teatral, cal destacar obres com Safari Pitarra (TNC, 2014), Fang i setge (Teatre Victòria, 2016), la traducció del clàssic Esperant Godot de Samuel Beckett (Sala Beckett, 2019) o un clàssic del teatre Maldà, Nadales (2018-…). 

També et pot interessar

Comentaris