“El tres hauria pogut caure d’una altra manera. Vam tenim molta mala sort”

Foto: Àlex Nebot
24/11/2023 - 16:00h

Entrevistem Jordi Risa, que acaba la seva etapa com a cap de colla dels Nens del Vendrell

Jordi Risa ha complert la segona temporada com a cap de colla dels Nens del Vendrell i, juntament amb Pere Marcé, que ha estat el president de l’entitat, acaben mandat i per al proper 1 de desembre està anunciada l’assemblea de la colla, en què es renovarà la junta i els càrrecs de president i cap de colla.

Quin balanç fa de la seva segona temporada al capdavant dels Nens?
No estic content al 100% perquè tot i que vam començar molt bé la temporada, hauríem pogut acabar molt millor si no haguéssim tingut l’accident del 3d8 per festa major, però estic prou content per les estrenes que hem fet, per haver fet molts 4d8, en concret vuit. Feia moltes temporades que no en fèiem tants. I també estic content perquè hem pogut anar rodant molta canalla i perquè també hem recuperat massa social, que per a nosaltres era molt important.

Aquell 3d8 de festa major va ser un contratemps que ha marcat la resta de la temporada?
En part sí, encara tenim dos castellers lesionats. Crec que jo n’he estat el responsable màxim perquè no he sabut capgirar la situació i no hem pogut trobar recanvis suficients. Va ser un cop dur i inimaginable i ens va fer variar tota la temporada.

Els seus plantejaments han quedat gairebé complerts. La part positiva, el 4d8 consolidat i la td7 recuperada. Es pot dir així?
La torre l’hem fet quatre vegades i a més ho hem fet amb troncs diferents. Arran de les caigudes totes les torres han estat diferents, però les perspectives que teníem a principi de temporada de fer castells de vuit i mig com la torre de 8, el 7d8 o el 5d8 no han arribat.

Què va passar amb aquell 3d8 de lafesta major?
Doncs, la veritat és que no li sabria dir. El castell estava molt ben assajat perquè les dues setmanes anteriors havíem fet sis 3d7 nets sencers a assaig, havíem tirat cassoleta tres vegades al de vuit amb pinya, el 3d7 net sense xarxa… L’havíem treballat moltíssim i havíem cuidat molt el tronc fent una barreja de peces noves amb veterania… Penso que vam tenir molt mala sort perquè hauria pogut caure de diferent manera i poder continuar amb la diada, però ja se sap que un despenjament del pom de dalt mai no és bo. Es van ajuntar molts factors. La plaça, el temps que feia que no el tiràvem, tot un seguit de circumstàncies que no ens esperàvem.

A voltes passades potser escollir-lo de sortida va ser un risc?
El castell estava molt treballat, tant, que la tècnica de la colla de manera unànime va decidir sortir de 3d8. Hauríem pogut sortir de quatre o de torre, però el divendres anterior havíem fet la millor prova del castell i hi teníem molta confiança. Els castells també cauen i al final es fan tan perfectes que quan caiem a plaça castiga molt.

Als Nens li ha costat trobar peces pel pom de dalt?
A nosaltres, no. Hem tingut la sort que tenim una canalla petita i no hem patit en aquest tema. Fins i tot l’any que ve tindrem dosos petits, cassoletes molts petites, en aquest aspecte vam patir més l’any passat que no pas aquest. Estem molt contents i l’exemple és que hem fet amb onze canalles diferents castells de vuit, i això només està a l’altura de les colles grans.

El tema social segueix molt actiu?
Potser no hem entregat tantes camises com l’any passat, però el múscul social de la colla s’ha consolidat i està més fort que mai. Hem incorporat gent jove i estic molt content pel que fa a aquest aspecte. Per Sant Zacaries, l’última diada de la colla, érem gairebé 200 camises i vam poder fer el 7d7 i el 5d7 en solitari. Això vol dir que tens una massa social forta. És un dels aspectes dels quals estic més content en aquests dos anys. Si recuperem algunes camises de les més antigues i continuem creixent amb massa social podem aspirar als castells de vuit i mig.

El 5d7 i el 7d7 són dos castells que la colla ha sovintejat enguany. Es poden pujar un pis?
El 7d7 és la temporada que n’hem fet més. I el 5d7 és la segona o la tercera que també n’hem fet més en tota la història dels Nens. Crec que sí, el treball per la tècnica està fet i només ens faltaria omplir amb més gent els assajos dels dimecres, però crec que és un objectiu assolible, com també la td8.

Deixa un càrrec que ocupa moltes hores.
He estat molt a gust aquests dos anys. És molta dedicació no només els dimecres, divendres i diumenges sinó també els dilluns, els dimarts, sempre hi ha coses a fer. M’hauria agradat seguir més temps, però les circumstàncies de la colla no són les més adients.

També et pot interessar

Comentaris