La figura del compositor Max Reger protagonitza el concert d’orgue a Vilafranca
El cicle d’orgue «Josep Soler» convida aquest diumenge el professor d’orgue de l’Escola Superior de Música de Catalunya, Óscar Candendo
Aquest diumenge a dos quarts de set de la tarda a la Basílica de Santa Maria en el marc del cicle d’orgue “Josep Soler”, Óscar Candendo, professor d’orgue de l’Escola Superior de Música de Catalunya, dedicarà el seu concert a la figura del compositor Max Reger, nascut el 1873 i del que enguany se celebra el 150è aniversari. Reger és un dels grans compositors alemanys, que tot i morir a l’edat de 43 anys, va llegar una obra monumental que va ser reconeguda per compositors posteriors com Arnold Schönberg o Paul Hindemith i a Catalunya, Cristòfor Taltabull, que en va ser deixeble directe i que , alhora, va ser professor del compositor vilafranquí Josep Soler. L’obra de Reger, amb un paper central per a l’orgue, instrument que coneixia com a intèrpret i que du a un virtuosisme extrem, s’inscriu plenament en la tradició alemanya, recuperant les formes i el llenguatge contrapuntístic de la música de Bach, al mateix temps que segueix desenvolupant l’harmonia tonal fins a les últimes conseqüències. N’esdevé una música molt expressiva, densa i imponent, qualificada de titànica i sovint també de desmesurada i excessiva.
Candendo oferirà a Vilafranca el mateix programa que va interpretar el passat 29 d’octubre al Palau de la Música Catalana. Amb el títol “Den Manen Max Regers 1873–2023 – Un homenatge.”, consta de quatre obres de Reger: Tocata i fuga, op. 59, Adagio de la Suite op. 16, Scherzo op. 16 i Fantasia i fuga en re menor op. 135b, acompanyades de quatre breus preludis de coral de Johann Sebastian Bach, el seu gran referent musical.
L’organista guipuscoà Oscar Candendo Zaballa és professor d’orgue de l’ESMUC, titular del monumental orgue de la Catedral del Bon Pastor de Sant Sebastià i doctor en musicologia per la Universitat de Valladolid. Va estudiar a Tolosa de Llenguadoc, Barcelona i Stuttgart amb els professors Michel Bouvard i Jan Willem Jansen, Montserrat Torrent i Bernhard Haas. Va obtenir el primer premi al Concurso Permanente de Juventudes Musicales d’Espanya el 1992. Ofereix concerts i participa en diversos festivals arreu d’Europa.
El concert serà d’entrada lliure amb una aportació econòmica voluntària per contribuir a les despeses del concert i del manteniment de l’orgue i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca, de les Parròquies de Vilafranca i d’Advocatium.