Es presenta un manifest d’entitats en contra del polígon logístic a les Planes del Vent de la Bisbal del Penedès
Grups ecologistes i agraris signen el text que mostra el rebuig al projecte de 74 hectàrees a uns 450 metres del nucli històric bisbalenc
Diversos col·lectius ecologistes i del sector de la pagesia han fet públic aquest dimarts en roda de premsa un manifest, que es pot llegir clicant aquí, per mostrar-se en contra del projecte d’un parc empresarial i logístic a les Planes del Vent de la Bisbal del Penedès. En concret, són la Plataforma NO A LA MAT Bisbal del Penedès, NO A LA MAT Baix Penedès, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC), la secció local del GEPEC a la Bisbal del Penedès, el Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (GEVEN), el col·lectiu ecologista Bosc Verd-EdC, SOM PENEDÈS, el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI), l’associació Pro Vegueria Penedès (PVP), Unió de Pagesos de Catalunya (UP), Som lo que Sembrem, Col·lectiu Pobles Vius i Assemblea Pagesa, col·lectius que afirmen tenir el suport de veïns i veïnes de la Bisbal del Penedès.
La roda de premsa ha comptat amb les intervencions de la portaveu de NO A LA MAT Bisbal del Penedès, Judit Cañís, Jordi Asensi, Bosc Verd-EdC; i Antonio Canals, responsable d’Organització i Medi Ambient d’Unió de Pagesos al Baix Penedès. Abans d’intervenir, els col·lectius han lamentat que no se’ls cedís el Centre Municipal de Cultura (CMC) de la Bisbal del Penedès, perquè no l’havien sol·licitat amb prou temps d’antel·lació.
Els grups contraris al projecte de ‘Les Planes del Vent’ recorden d’entrada que l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va iniciar el 16 de novembre del 2022 -ara, per tant, ha fet un any- la tramitació del nou polígon industrial de 84 hectàrees, per iniciativa d’un promotor industrial privat i “a tocar del nucli urbà de la Bisbal del Penedès”. Posteriorment, “per rebuig de les mateixes entitats” convocants per presentar el manifest aquest dimarts, “el projecte no va proseguir i el 6 de novembre d’aquest any l’equip de govern va presentar altre cop el projecte de polígon logístic, aquest cop de 74 ha”. Els opositors al projecte no entenen i asseguren no haver vist cap document que parli d’una iniciativa logística de 48 hectàrees, com assegura el govern bisbalenc.
Per oposar-se al polígon projectat, Judit Cañís ha comentat que el govern de la Bisbal va manifestar en l’última campanya electoral que no tiraria endavant, perquè si bé s’ha fet una reunió informativa amb els veïns “encara no és al portal de transparència de l’Ajuntament i no necessitem un projecte de 74 ha quan estem envoltats de gairebé més de 80 ha de polígons industrials, a 450 metres de les cases d’un nucli històric que fa 35 ha”.
“En un principis ens van indicar que el projecte antic seria un polígon simplement logístic i aquest ho continua sent, però amb alguna empresa industrial que tampoc ens determinen”, ha explicat Judit Cañís a la roda de premsa d’aquest dimarts.
A més, es parla de 4 ha d’equipaments municipals “que creiem que són bastant absurdes, perquè estarien allunyades del municipi i qui voldria anar a fer cap activitat allà?”. “L’Ajuntament diu que l’ús d’aquestes 4 ha el podrem decidir els veïns en un procés participatiu (…) però només podem decidir sobre aquestes 4 ha”, afegeix Cañís.
Els col·lectius contraris a ‘Les Planes del Vent’ també apunten que si bé el projecte és al municipi de la Bisbal del Penedès “afectarà pel que fa a contaminació, pol·lució i trànsit de vehicles a altres municipis del voltant (…) i del primer projecte a aquest només s’ha reduït 10 ha, fins a les 74 ha. No sabem d’on surten les 48 ha que diu el govern”.
Finalment, la mateixa portaveu dels esmentats col·lectius conclou que la Bisbal del Penedès, però també a nivell comarcal del Baix i l’Alt Penedès i l’Alt Camp, “ja estem envoltats de polígons industrials amb terrenys buits. Per tant, perquè volem fer més polígons si ja n’hi ha de buits?”.
Més oposició
De la seva banda, Jordi Asensi ha apuntat una oposició al projecte per “aturar el creixement sense mesura que contribueix a la crisi climàtica i per preservar l’espai agrari”, i ha afegit que els grups ecologistes plantegen “l’alternativa que suposa crear una regió agroalimentària en el que és la Vegueria Penedès, que estem entre dues àrees metropolitanes com són la de Tarragona i la de Barcelona”. “Volem que el Penedès es preservi tal com és i que no sigui un Vallès 2 o un Baix Llobregat 2”.
I quant a Antonio Canals, d’Unió de Pagesos, ha mostrat l’oposició del sindicat “perquè tenim el deure de preservar el territori, de deixar-lo per al cultiu de productes per a alimentació, i perquè ja hi ha molts altres polígons que no estan desenvolupats al Baix Penedès -ha citat el cas del de Bellvei del Penedès, lluny d’estar ple-“, i fins i tot es parla d’Idiada-2”, la proposta empresarial per als terrenys on s’havia projectat el Logis Penedès entre els municipis de Banyeres del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, l’Arboç i Castellví de la Marca.
La proximitat amb el nucli històric bisbalenc i el tamany “gran” del projecte serien altres motius per oposar-se a Les Planes del Vent, segons ha conclòs Canals.
El govern defensa les contrapartides per la Bisbal
Per la seva part, l’alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, reitera -com ja havia fet fa unes setmanes- que es tracta d’una iniciativa privada per part del propietari dels terrenys, els quals ha adquirit a diversos pagesos “que els han venut amb projecció industrial perquè eren terres poc fèrtils sense relleu agrícola”.
En declaracions a l’ACN, insisteix en defensar que la nova proposta és més allunyada del poble que el polígon projectat l’any passat i sosté que ara es preveuen diverses contrapartides positives pel municipi.
En aquest sentit, Ferré demana posar en valor les més de 20 hectàrees on es preveuen àrees verdes i equipaments municipals. Assegura que la voluntat del govern és que aquests equipaments inloguin un centre de formació, un centre de formació professional i fp dual “per donar resposta a les necessitats dels llocs de treball que ofereixen les empreses implantades a la Bisbal”. “Volem que disminueixi l’abandonament escolar que actualment hi ha al Baix Penedès”, assegura.
Al mateix temps, diu que obriran un procés participatiu “per a què tothom pugui decidir a què es dediquen la resta dels nous espais”. Els opositors al polígon, però, asseguren que aquestes contraprestacions són un “xantatge” perquè diuen que estaran massa separats del nucli urbà, “enmig del no res”.
Ferré no contempla, però, fer una consulta sobre tot el projecte en conjunt. Defensa que fa un any el govern va aturar la primera iniciativa “perquè era desmesurada” i diu que en aquell moment ja es van comprometre a tirar endavant un nou projecte “si era més ajustat a les necessitats de la Bisbal”. “Aquest nou polígon ho és, i el resultat de les últimes eleccions ens dona legitimitat per tirar-ho endavant”, afegeix.
L’alcaldessa bisbalenca precisa que la iniciativa tot just comença a caminar, ja que ara l’Ajuntament traslladarà la proposta dels inversors privats a l’Oficina Tècnica Ambiental (OTA) de la Generalitat, que s’haurà de pronunciar per acabar de perfilar el projecte. Un cop el promotor incorpori les eventuals modificacions suggerides per l’OTA, serà quan el consistori haurà de votar la modificació urbanística per requalificar els terrenys.