L’Església del Vendrell estrenarà la ‘Missa de Glòria’ de Pau Casals

21/11/2023 - 17:03h

La peça, escrita quan el compositor tenia 15 anys, serà interpretada per la Coral Càrmina el 2 de desembre coincidint amb el 50è aniversari de la mort del mestre

La Fundació Pau Casals ha presentat l’estrena mundial de la ‘Missa de Glòria’ del compositor que es farà el 2 de desembre a les 20 hores a l’Església Parroquial del Vendrell. Coincidint amb la commemoració del 50è aniversari de la mort, es presentarà en primícia una peça escrita quan Casals tenia 15 anys el 1892 plantejada per a quatre veus (soprano, tenor I, tenor II i baix) i harmònium o orgue. El concert comptarà amb les veus de solistes i cantaires de la Coral Càrmina, acompanyats per l’organista Mercè Sanchís, que tocarà l’orgue barroc original que utilitzava el pare de Pau Casals. De fet, l’estrena es farà en un espai destacat per Casals: l’església on es va batejar, va fer la comunió i on va construir la seva escenografia musical.

La ‘Missa de Glòria’ es tracta d’un ambiciós projecte per un jove tot just format musicalment. Malgrat ser una obra de joventut, s’hi pot entreveure la grandesa i la impressionant intuïció musical de Casals. En aquesta època, el compositor estudiava al Conservatori Municipal de Música de Barcelona amb Josep García com a professor de violoncel i Josep Rodoreda com a professor d’harmonia.

Influències de l’època

L’obra recull l’ordinari de la missa catòlica i utilitza un llenguatge amb influències pròpies de l’època, amb reminiscències belcantistes especialment en les intervencions solístiques, però també amb el coneixement de la tradició de la retòrica pròpies de les misses corals dels segles XVIII i XIX. Segons han explicat, Casals aporta en l’obra un llenguatge propi, amb moments de gran melodisme i intimisme, i altres de grandiloqüència, com algunes de les seves obres corals de gran maduresa, que també es podran escoltar durant el concert. De fet, l’escriptura de l’harmònium/orgue és en molts moment “molt pianisística”.
La versió revisada que s’oferirà s’ha adaptat en la formació habitual de sopranos/contralts/ tenors / baixos. S’han corregit alguns “problemes” de text que presentava l’original i alguns errors puntuals d’escriptura mantenint sempre l’essència i l’originalitat d’una obra “única pròpia del geni musical”.

El concert comptarà amb les veus dels solistes Mar Jordana, Josep Rovira, David Guitart, els cantaires de la Coral Càrmina i el director Daniel Mestre. Organitzat per l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, el concert serà una de les activitats de la commemoració dels 50 anys de la mort d’un dels noms més universals de la cultura catalana i de referència internacional de la música del segle XX.

El director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, va explicar que l’estrena de l’obra és una “gran oportunitat” perquè esdevindrà un “moment únic” per homenatjar a Pau Casals. En aquest sentit, el president de l’Associació dels Amics de l’Orgue del Vendrell, Xavier Mercadé, deia que per ells és una “joia” el concert i tot recordant que el mestre Casals va aprendre a interpretar les primeres notes a l’Església Parroquial del Vendrell.

El director de la Coral Càrmina, Daniel Mestre recordava la recent participació en la versió reduïda de l’emblemàtica obra del ‘Pessebre’. Pel que fa a la ‘Missa de Glòria’ reivindicava la qualitat musical, la gran maduresa per un noi de 15 anys i els moments “sublims i inspirats”. “És un reflex de la seva època”, afeiga.

Gran melodisme

Mestre explicava que l’obra compta amb moments de gran melodisme i definia el treball com a “emotiu”, “de genialitat” admetent que és tot un “privilegi” interpretar-la. “Esperem que no sigui l’última vegada que es pugui cantar”, va concloure. La ‘Missa de Glòria’ té una duració aproximada de 45 minuts.
La directora de l’editorial Boileau, Yolanda Guasch, celebrava que després de 15 anys que la Missa estava a punt per a ser interpretada finalment es realitzi. Per Guasch la posada en pràctica del treball permetrà repassar dinàmiques i algunes notes. “Per a fi aconseguim que se senti i la puguem tenir del tot ben revisada per a oferir-la com es mereix”, assenyalava.

Al llarg de la seva vida Casals va compondre més de vuitanta obres entre 1892, als inicis de la seva formació, i el 1972 un any abans de la seva mort. El 2008 la Fundació Pau Casals va iniciar la tasca d’investigació, catalogació completa i digitalització de l’obra creativa de Pau Casals, que es conserva en la seva totalitat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’Editorial Boileau edita part d’aquest material i ha publicat 21 volums amb l’obra de Casals amb més de 80 obres.

També et pot interessar

Comentaris