Dionís Guiteras presenta el seu llibre sobre l’impacte de l’emergència climàtica en el món rural

21/11/2023 - 11:14h

L’acte es farà avui a Vilafranca a l’Escorxador, a partir de les 7 de la tarda

L’empresari i polític moianès, Dionís Guiteras (Granollers, 1970) presentarà dimarts, dia 21 de novembre, a les 7 del vespre i a la sala 3 de l’Escorxador de Vilafranca, el seu llibre Lligar-se bé les espardenyes. Solucions rurals als reptes globals, una anàlisi sobre l’impacte de l’emergència climàtica centrada, sobretot, en la Catalunya rural. L’autor acompanya la diagnosi sobre els efectes del canvi climàtic a casa nostra amb una sèrie de propostes d’actuació en el desplegament i execució de les quals l’administració local hauria de jugar un paper clau. La glossa del llibre anirà a càrrec de l’exregidor de l’Ajuntament de Vilafranca i actual president del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, Jordi Cuyàs. L’acte ha estat organitzat per La Cultural Llibreria.

El llibre de Guiteras, alcalde de Moià des del 2011 i exdiputat del Parlament de Catalunya, s’estructura en tres blocs. En el primer fa una diagnosi de l’emergència climàtica i ambiental actual, un desafiament d’abast planetari que preocupa cada cop més persones i del qual diàriament en tenim més evidències. El segon bloc analitza la situació en què es troba la Catalunya rural, la ventafocs de la història i on l’autor del llibre considera que hi hauria bona part de la solució als reptes que cal afrontar. El tercer bloc parla de la governança, entesa com a un conjunt d’accions dirigides a orientar i administrar els afers públics i que inclou el govern de les institucions, els procediments, les normes i les pràctiques mitjançant les quals es decideixen i es regulen aquells aspectes que abasten el conjunt de la societat. Per a Dionís Guiteras, a desgrat que es tracta d’una qüestió urgent, ara mateix aquest debat no és a l’agenda de l’actualitat de la política a Catalunya.

Com assenyala l’ambientòleg Martí Boada en el pròleg, Lligar-se bé les espardenyes, lluny de sofisticades elaboracions teòriques, “mostra un discurs assaonat a peu d’obra basat en el realisme i vinculat al territori i al país” a partir del lema, molt estès

i poc practicat, que ens convida a pensar globalment i a actuar localment, és a dir, superar la visió urbana de l’administració actual i donar veu i protagonisme al món rural.

També et pot interessar

Comentaris