Ramon Arnabat compareix al Parlament per informar de la nova llei de Memòria Democràtica a Catalunya

06/11/2023 - 14:44h

Ho va fer davant la comissió de justícia com expert en la matèria i en condició d’historiador i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs

L’historiador i President de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Arnabat Mata va ser convidat per la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per a donar la seva opinió com a expert respecte de la nova Llei de Memòria Democràtica de Catalunya que s’està tramitant. Arnabat va comparèixer en la seva doble vessant d’historiador i coneixedor dels temes de Memòria Democràtica i com a director del projecte de recerca i divulgació de l’IEP “Tots els Noms” (www.totselsnoms.org).

Arnabat va assenyalar els aspectes de millora que presenta el Projecte de Llei destacant la unificació de la legislació dispersa que hi ha sobre aquest tema; la necessitat de revisar i millorar l’anterior Llei de MD del 2007 i el reconeixement que es dona als espais de Memòria democràtica que hi ha al territori, com el CIARGA (Santa Margarida i els Monjos) i el CIUDEB (Subirats).

També va insistir en la necessitat que els Ajuntaments i les entitats que treballen per la Memòria Democràtica tinguessin el recolzament de la Generalitat i es fessin partícips de la seva definició i gestió.

Però, Arnabat també va assenyalar el que considera principals dèficits que hi ha en l’actual Projecte de Llei, com ara la manca d’una Memòria econòmica que acompanyi el projecte i que garanteixi la seva aplicació un cop s’aprovi. O la manca de protagonisme en la llei dels resistents, dels lluitadores per la democràcia, davant d’un excés pes de les víctimes. Perquè el que cal, va assenyalar, és, a més de reconèixer les víctimes, reconèixer les trajectòries personals i col·lectives per la democràcia al nostre país. Perquè és aquesta voluntat i compromís de lluita per la igualtat i la llibertat el que ha de posar en valor una Llei de Memòria Democràtica. També criticà Arnabat que la Llei no definís en el Preàmbul el que entén per Memòria Democràtica; i que es deixessin de banda les víctimes de la repressió laboral tant freqüent durant el Franquisme (acomiadaments, multes, llistes negres).

També et pot interessar

Comentaris