El nou VINSEUM es desencalla després de resoldre la impugnació del concurs audiovisual

02/11/2023 - 15:46h

Des de la junta del museu s’està estudiant la possibilitat d’obrir l’edifici en dues fases. La primera al maig i la definitiva seria entre el setembre i octubre del 2024

El muntatge del nou Vinseum-Museu de les Cultures del Vi es pot reprendre aquest novembre després que s’hagi resolt la impugnació del concurs del projecte audiovisual. Ara fa quatre mesos, una de les empreses perdedores de l’adjudicació va presentar un recurs al Tribunal de Contractes del Sector Públic, fet que va obligar a ajornar ‘sine die’ el muntatge audiovisual i, en conseqüència, l’obertura del museu. Era el segon recurs contra el projecte d’imatge i so, després que el concurs inicial acabés anul·lat per una altra impugnació. La intenció de la direcció era que el nou Vinseum obrís portes la primavera d’aquest 2023. Superats els diferents recursos, ara la intenció és que l’edifici pugui estar operatiu al 100 per cent la tardor de l’any que ve, entre setembre i octubre.

El president de Vinseum, Joan Tarrada, ha explicat al 3d8 que hores d’ara s’està estudiant la possibilitat d’obrir el nou Vinseum en dues fases. Una primera que contemplaria la planta baixa i primera i que es podria obrir al públic al maig coincidint amb el Dia Internacional dels Museu. Cal recordar que a la planta baixa hi anirà tot el que fa referència a la promoció del vi a Catalunya del segle XXI amb màppings, audiovisuals i el mural de Pau Boada activat amb un diàleg que donaria veu als personatges del mural. En aquesta planta també hi tindrà una presència molt destacada la premsa de biga com element central. A la planta baixa hi anirà l’exposició que parlaria del Penedès en clau històrica a partir dels patrimonis del Museu, el seu origen i perquè ara farà noranta anys es va fundar. A més també hi tindria presència una història del Penedès a través de setze escenes diferents, una proposta nova per l’exposició permanent que res té a veure amb el vi.

Finalment a la tercera planta hi anirà tota l’exposició de les cultures del Vi de Catalunya amb tots els patrimonis del museu vinculats i externs arriben nous i tota la proposta museogràfica escènica que Dani Freixas ha proposta en cadascun dels diferents àmbits.

Tarrada s’ha mostrat molt satisfet pel fet que s’hagi desencallat i ha estat molt taxatiu en assenyalar que “el que volem és obrir com abans millor el que serà el millor museu del vi del món, serà espectacular”.

El projecte audiovisual finalment ha estat adjudicat a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Òbal, Nebraska i Punt TV. El contracte és per quasi 522.000 euros i la durada està prevista en set mesos.

La cronologia

Quan van començar les obres del nou VINSEUM, la previsió inicial era que obrís portes el 2020. Amb tot, les obres no van parar de topar amb entrebancs que sistemàticament van obligar a recalcular els terminis. L’aparició d’una necròpolis del segle XIV amb un centenar d’esquelets, les restes d’un celler dels segles XVII-XIX i diverses dificultats amb les empreses constructores van fer endarrerir diverses vegades un calendari afectat també per la pandèmia de la covid.

Un cop van acabar les obres de l’edifici, es va preveure que l’equipament es podria inaugurar la primavera d’aquest 2023. A finals de l’any passat, però, una empresa va impugnar la licitació del muntatge audiovisual i el procés va quedar aturat.

Davant la incertesa dels mesos que podia allargar-se el pronunciament del tribunal, l’Ajuntament i el VINSEUM van convenir en revisar tot el procés i convocar un nou concurs. La data de reobertura es reagendava amb previsió que pogués ser una realitat com a molt aviat a finals del 2023, ja que el muntatge del projecte audiovisual requereix uns 8 mesos de treballs.

El segon procés de licitació, però, també va provocar una impugnació, que el Tribunal de Contractes del Sector Públic va resoldre a finals de la setmana passada. L’òrgan ha desestimat el recurs, de manera que autoritza a reprendre la licitació i el muntatge. Des del museu ja treballen amb l’UTE guanyadora per definir el muntatge de videos i audios, amb la intenció d’obrir portes la tardor del 2024.

El nou VINSEUM aspira a la lliga dels millors equipaments

El nou edifici del VINSEUM és un projecte que es va començar a gestar fa més de 20 anys, si bé les obres no van començar fins el 2018, impulsades per una subvenció europea. L’espai multiplica per sis els 500 m2 que ocupava fins ara, i s’hi preveuen exposar entre 2.000 i 3.000 peces.

La direcció aspira a atraure el doble de visitants anuals, arribant als 70.000, i situar-se així al ‘top 10’ dels museus catalans. L’objectiu és que la Generalitat el declari Museu d’Interès Nacional, com ho són els Museus Maricel i Cau Ferrat de Sitges, el Víctor Balaguer de Vilanova o el Pau Casals del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris