Endesa adapta 55 suports de 7 línies elèctriques de l’Alt Penedès per protegir l’avifauna

Tasques d’adaptació de línies elèctriques a Torrelles de Foix (Foto: Endesa)
11/10/2023 - 15:00h

L’empresa remarca que aquestes iniciatives suposen tant un benefici mediambiental com una millora de la qualitat del subministrament als clients

L’empresa elèctrica Endesa esta enllestint aquests dies els treballs per adaptar set línies elèctriques de mitjana tensió de l’Alt Penedès amb l’objectiu de fer-les més segures per a protegir l’avifauna. Així, la companyia, seguint la seva política de sensibilització mediambiental i mitigar l’electrocució d’ocells -remarca-, està adaptant 55 suports (44 torres metàl·liques i 10 pals de formigó i 1 de fusta), ubicats als termes municipals de Font-rubí, Sant Llorenç d’Hortons, Torrelles de Foix, Santa Margarida i els Monjos i Sant Martí Sarroca. En els últims dos anys se n’han adaptat gairebé un centenar.

L’actuació consisteix en folrar amb material aïllant part del cablejat de les dotze línies, així com substituir els tradicionals aïlladors de vidre per uns de nova tecnologia fabricats amb material polimèric, d’un metre de longitud. Aquest aïllament, fabricat a partir d’un compost a base de fibra de vidre i silicona, aporta significatius avantatges respecte als anteriors.

En concret, tenen un pes més lleuger i major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades, o les descàrregues de llamps; o el vandalisme, com els trets dels caçadors. Els que s’instal·laran -de més longitud- permeten reduir el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. A més a més, en aquells suports que ho permetin, es modificaran o redistribuiran els aparellatges ja existents per a fer-los més segurs encara.

Cal destacar que les tasques es realitzaran, majoritàriament, amb personal especialitzat en treballs en tensió, és a dir que per executar els treballs no es desconnecta la línia en cap moment, per la qual cosa els clients que en depenen no notaran cap mena d’interrupció del servei. En aquest sentit, les actuacions comportaran una millora en la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric a gairebé 9.500 clients repartits entre aquests deu municipis.

Endesa remarca que fa anys que adequa torres i instal·la dispositius a diverses línies de mitjana tensió del territori per tal de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades. Aquesta iniciativa, sostinguda des de fa anys i al marge de normatives administratives, redueix, d’una banda, el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millora la qualitat del servei als clients.

Els treballs s’emmarquen en el conveni que Endesa té firmat amb la Generalitat de Catalunya en matèria d’avifauna amb l’objectiu comú de mitigar els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica, especialment d’aquelles espècies catalogades com a amenaçades. Va ser la primera vegada que es signava a Catalunya un conveni d’aquestes característiques amb una companyia elèctrica.

Les actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies, de manera que es garanteix l’adaptació de manera urgent d’aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l’avifauna. Així mateix, s’estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l’entorn.

També et pot interessar

Comentaris